Luchtweerstand roeitrainer: Om een roeitrainer goed te laten werken moet er weerstand opgebouwd worden. Hier zijn verschillende technieken voor. Een van de manieren om dat te doen is door luchtweerstand.
We hebben in dit artikel het principe van luchtweerstand bij een roeitrainer beschreven. Maar dat niet alleen, we leggen ook uit wat de specifieke eigenschappen er erbij behorende voordelen en nadelen zijn van luchtweerstand bij een roeitrainer
Luchtweerstand roeitrainer: Hoe werkt het?
Een roeitrainer met luchtweerstand heeft aan de voorkant een grote ’trommel’. In die trommel zit in het midden een as waar een soort vliegwiel met schoepen omheen draait. Wanneer je begint met roeien dan gaat het vliegwiel draaien en ondervinden de schoepen tegenwerking (weerstand) door de lucht die verplaatst moet worden. Aan de zijkant wordt de lucht naar binnen gezogen en aan de voorkant verlaat de lucht de trommel.
Geluid
Het verplaatsen van de lucht maakt geluid. Dus in tegenstelling tot een magnetische weerstand, is een roeitrainer met luchtweerstand niet fluisterstil.
Regelbare weerstand
Door middel van een schuif kan je de sleuven aan de zijkant van de trommel, waardoor de lucht naar binnen wordt gezogen, groter of kleiner maken. Hierdoor zal de weerstand toe- of afnemen. De betere roeitrainers hebben 10 standen.
Maar pas op: Zwaarder is niet altijd beter, dus lees verder hoe je deze weerstand het beste kunt gebruiken en hoe je jouw workout toch zwaarder kunt maken zonder de schuif in de zwaarste stand te zetten.
Luchtweerstand roeitrainer: Geeft een realistische roei ervaring
Wanneer je meer kracht gaat zetten, zal het vliegwiel harder gaan draaien en dus meer lucht moeten gaan verplaatsen. De weerstand neemt exponentieel toe, waardoor je dus steeds meer tegenwerking krijgt. Dit zorgt ervoor dat het roeien op een roeitrainer natuurlijk aanvoelt.
Immers in een echte roeiboot ervaar je ook meer weerstand naarmate je harder aan de roeispaan trekt. Dat komt omdat je wilt proberen de boot een grotere versnelling te geven, maar deze de weerstand van het water ervaart. In de formule die de weerstand bepaald is de snelheid een factor die kwadratisch toeneemt.
Voorbeelden: wil je 2x zo snel dan is de weerstand 4x zo groot en wil je 3x zo snel is de weerstand 9x zo groot.
Dat betekent dus dat je zelf de intensiteit van de workout kan bepalen door een meer explosieve (lees snellere) haal te gebruiken. Zo wordt de weerstand dus al aangepast zonder dat je de instellingen van de schuif aanpast.
Maar waarom dan nog een mogelijkheid om met de schuif de weerstand aan te passen?
Je kan dat zien als het type boot waar je in stapt. Een lage weerstand komt overeen met een lange slanke roeiboot (hoeft weinig water te verplaatsen) en een hoge weerstand komt overeen met een brede stalen roeiboot.
3x raden met welke boot je de hoogste snelheid haalt. Dus wil je een goede tijd op bijvoorbeeld de 2 km zetten, zorg dan dat je de stand van de schuif zo zet dat je een zo laag mogelijke weerstand hebt. Maar ook weer niet te laag want je moet nog wel je kracht kwijt kunnen.
Luchtweerstand roeitrainer: de voordelen en nadelen
+ natuurlijke weerstand zorgt voor een realistische roei-ervaring
+ op meerdere weerstand niveau’s in te stellen met een schuif
– maakt geluid
Bekijk al onze reviews van roeitrainers met luchtweerstand
Meer informatie:
Damper setting en Drag factor zijn termen die te maken hebben met de luchtweerstand. Alhoewel niet iedereen zich daarin zal willen verdiepen en ook niet iedere roeitrainer de drag factor kan tonen.
Wat misschien leuker is om ons artikel over hoe zwaar en met welk aantal spm (slagen per minuut) je kan roeien en welke keuze’s je daarin kunt maken met de voordelen en nadelen daarvan.