Home » Kennisbank » Techniek » Magnetische weerstand: een fluisterstille roeitrainer

Magnetische weerstand: een fluisterstille roeitrainer

Om een roeitrainer goed te laten werken moet er weerstand opgebouwd worden. Hier zijn verschillende technieken voor. Een van de manieren om dat te doen is door een magnetische weerstand.

Magnetische weerstand roeitrainer

Hoe werkt de magnetische weerstand van een roeitrainer

Door een vliegwiel die langs een magneet draait wordt weerstand opgewekt. De weerstand kan nauwkeurig ingesteld worden door middel van toetsen. Het gevolg hiervan is dat je de afstand tussen de magneet en het vliegwiel hiermee verandert, wat ervoor zorgt dat de weerstand toe- of af. De magneet gaat als het ware harder (of minder hard) aan het vliegwiel trekken. Een kleiner afstand en de weerstand neemt toe, een grotere afstand en de weerstand neemt af.

Bij een magnetische weerstand zal, als je meer kracht gaat zetten, de weerstand ongeveer hetzelfde blijven. Dit in tegenstelling tot lucht- of waterweerstand, daar zal de weerstand toenemen naarmate je meer kracht zet. Dat laatste is veel meer realistisch, immers als je in een roeiboot roeit zal het water steeds meer weerstand gaan geven naarmate je meer kracht zet.

Voordelen en nadelen

+ nauwkeurige bediening
+ geruisloos functioneren
+ onderhoudsarm
+ goedkoop
– weinig realistische roei ervaring

Gerelateerde onderwerpen