Magnetische weerstand: een fluisterstille roeitrainer

Om een roeitrainer goed te laten werken moet er weerstand opgebouwd worden. Hier zijn verschillende technieken voor. Een van de manieren om dat te doen is door een magnetische weerstand. Een roeitrainer met magnetische weerstand (of kortweg roeitrainer magnetisch) heeft bepaalde eigenschappen die horen bij hoe de weerstand wordt opgewekt. Lees hier hoe een roeitrainer met magnetische weerstand werkt en wat de voordelen en nadelen zijn.

Hoe werkt de magnetische weerstand van een roeitrainer

Door een vliegwiel die langs een magneet draait wordt weerstand opgewekt. De weerstand kan nauwkeurig ingesteld worden door middel van toetsen. Het gevolg hiervan is dat je de afstand tussen de magneet en het vliegwiel hiermee verandert, wat ervoor zorgt dat de weerstand toe- of af. De magneet gaat als het ware harder (of minder hard) aan het vliegwiel trekken. Een kleiner afstand en de weerstand neemt toe, een grotere afstand en de weerstand neemt af.

Bij een magnetische weerstand zal, als je meer kracht gaat zetten, de weerstand ongeveer hetzelfde blijven. Dit in tegenstelling tot lucht- of waterweerstand, daar zal de weerstand toenemen naarmate je meer kracht zet. Dat laatste is veel meer realistisch, immers als je in een roeiboot roeit zal het water steeds meer weerstand gaan geven naarmate je meer kracht zet.

Roeitrainer magnetisch: Voordelen en nadelen

Een roeitrainer met magneetweerstand is vanwege de prijs zeer populair. Of een roeimachine met magnetische weerstand voor jou de beste keuze is, kunnen wij niet voor je beslissen.
Over het algemeen geldt dat roeitrainers met elastische weerstand of hydraulische weerstand minder goed zijn en roeitrainers met water- of luchtweerstand beter.
Je zou dus zeggen dat een roeitrainer met magneet weerstand tot de ‘gulden middenmoot’ behoort.

Hieronder even puntsgewijs de plussen en minnen:

+ nauwkeurige bediening
+ geruisloos functioneren
+ onderhoudsarm
+ goedkoop
– weinig realistische roei ervaring

Overzicht met populaire magnetische roeitrainers

Uiteraard is het aanbod aan magnetische roeitrainers enorm. Op onze site vind je alle meest gangbare modellen en kan je ze onderling vergelijken.

Wil je weten wat de beste magnetische roeitrainer is en niet lang willen zoeken? Wij hebben een top 3 magnetische roeitrainers gemaakt, met een handige tabel waarmee je kunt bepalen wat voor jou de beste keuze is.

Gerelateerde onderwerpen