Drag factor – Wat is dat en wat moet ik ermee?

Bij het trainen op een roeitrainer is het juist instellen van de drag factor belangrijk. Ook is nuttig om te weten wat de relatie van deze factor is in combinatie met de stand van de schuif van de luchtweerstand, de ‘damper setting’.
Je kan de drag factor zien als de weerstandsfactor van jouw roei-ergometer. Een lagere factor betekent een ranke snelle boot en een hogere factor een lompere gewone roeiboot.

Waar is de drag factor van afhankelijk?

De drag factor is in te regelen met de damper setting. Hoe hoger de damper setting hoe hoger de drag factor wordt van de roeitrainer. De vertraging van het vliegwiel wordt iedere slag gemeten. Echter is deze vertraging niet alleen afhankelijk van de damper setting maar wordt ook door andere zaken beïnvloed. De volgende parameters bepalen ook mede deze drag factor:
leeftijd,
onderhoud,
luchtvochtigheid,
hoogte en
hoeveelheid stof in de roeimachine

Heeft iedere roeimachine dezelfde factor?

Dat betekent dus dat niet iedere roeimachine dezelfde drag factor (lees vertraging van het vliegwiel) heeft als een andere roeimachine bij een gelijke damper setting. Ook niet als de roeimachine van hetzelfde merk en model is.
Een nieuwe Concept2 ergometer heeft een drag factor van ongeveer 90-100 als de schuif op 1 staat en 210- 220 als de schuif op 10 staat. Naarmate de ergometer ouder wordt en vaker gebruikt is zal deze waarde gaan dalen. Omdat iedere slag de vertraging van het vliegwiel gemeten wordt, wordt de roeimachine constant gecalibreerd, wat maakt dat de resultaten tussen verschillende machines vergelijkbaar zijn.

Roei ik het snelst met een zo hoog mogelijke waarde?

Veel mensen denken dat als ze de luchtweerstand schuif op 10 zetten, en daarmee dus een hele hoge drag factor hebben ingesteld, ze dan ook sneller gaan roeien.
Dat is niet helemaal waar.

De drag factor heeft overeenkomsten met versnellingen op een fiets. Vergelijk het met fietsen op een vlakke weg zonder wind.
Als je op je fiets voor de zwaarste versnelling kiest ga je meestal niet harder fietsen, je krijgt je benen niet meer soepel rond omdat je teveel kracht moet zetten. Andersom is het zo dat als je op je fiets voor de lichtste versnelling kiest je wel heel veel omwentelingen maakt, maar niet harder gaat, je kan je kracht niet efficiënt kwijt.
Wanneer je voor een versnelling kiest die ergens in het midden zit, dan is je rijsnelheid het hoogst en kan je die snelheid ook lang volhouden. Welke versnelling dat is verschilt per persoon.

Zo is het dus ook met de drag factor. Er is een bepaalde waarde die voor jou het optimale resultaat geeft tussen de kracht die jouw spieren moeten leveren en hoe lang je dit vol houdt.
Zie het zo: Roei je met te veel weerstand (in een te logge boot), kan je wel veel kracht zetten maar ga je niet lekker snel vooruit 😉

Wat is dan de optimale waarde?

In het volgende plaatje is af te lezen wat de gemiddelde optimale drag factoren zijn, afhankelijk van geslacht en leeftijd.

jeugd  
 jongenmeisje
7 jaar<100<100
8 jaar110100
9 jaar115105
10 jaar120-125110-115
volwassenen  
 gewichtsklassedrag factor
manonder de 75 kg120-135
 boven de 75 kg125-140
vrouwonder de 61,5 kg115-125
 boven de 61,5 kg120-130

Je zult voor jezelf moeten onderzoeken wat voor jou persoonlijk de optimale waarde is. In het volgende filmpje wordt er een work-out uitgelegd waarmee je gevoel kunt krijgen wat de verschillende weerstanden doen. De resultaten van de work-out geven je vervolgens inzicht in welke drag coëfficiënt voor jou een goed vertrek punt is.

Wil je weten welke waarde je moet instellen om jouw roei-ergometer het meeste op een roeiboot in het water te laten lijken en wil je dit op een wetenschappelijke manier uitgelegd hebben, lees dan deze Rowing Biomechanics Newsletter. Dan kom je er achter hoe ingewikkeld is om daar een precieze uitspraak over te doen.

Hoe stel ik de drag factor in?

Op de Concept 2 kan je op je PM monitor bekijken wat deze waarde is. Vervolgens kan je deze factor instellen op de door jou gewenste waarde door de schuif van de luchtweerstand te verplaatsen.

  • Start de PM monitor
  • Kies voor ‘Meer Opties’
  • Kies voor ‘Drag factor tonen’
  • Roei 6-8 slagen
  • De drag factor verschijnt in beeld
  • Is de dragfactor te laag, doe de schuif omhoog, is de dragfactor te hoog doe de schuif naar beneden
  • Roei weer 6-8 slagen
  • De drag factor geeft een andere waarde weer
  • Herhaal dit tot je de juiste waarde hebt bereikt.

Tip: wanneer je met verschillende personen op de roeitrainer roeit, markeer dan per persoon met een stickertje de stand waarop je de schuif moet zetten.