Roeitrainer spieren – Welke spieren train je met roeien?

Welke spieren gebruik je op de roeitrainer

🙋 Actuele aanbiedingen: Bekijk nu de actuele roeitrainer aanbiedingen


In dit artikel geven we antwoord op de vraag: Welke spieren train je met roeien? Met trainen op de roeitrainer gebruik je heel veel verschillende spieren / spiergroepen. Uiteraard gebruik je niet alle spieren tegelijkertijd maar spreek je verschillende spieren telkens op een ander moment aan. Gelukkig maar want een spier heeft na een inspanning ook weer even rust nodig. Wil je een spier continue aanspannen, dan gaat de betreffende spier dit niet lang volhouden.

Op de vraag: Wat train je met een roeitrainer? Is het antwoord echter niet alleen spieren. Je traint ook je hart- en longfunctie. Trainen is met name een duursport, waarbij je spieren sterker worden, verwacht niet dat je een body-builder lichaam krijgt.

Aangezien je veel spieren gebruikt tijdens een work-out, verbrandt je veel calorieën en is een roeitraining ideaal als hulpmiddel bij het afvallen.

Roeitrainer spieren – voorkom blessures

Uiteraard is de juiste houding op een hometrainer van belang om geen blessures te krijgen. Verder is het belangrijk om een goed schema voor het trainen op een roeitrainer te gebruiken, om overbelastingblessures door een te snelle toename van de trainingsomvang te voorkomen.
Het risico op blessures is klein als aan bovenstaande eisen wordt voldaan.

De spieren gebruik je tijdens een training gelijkmatig en hebben geen klappen te verduren zoals b.v. met hardlopen. Het is een beetje vergelijkbaar met zwemmen. Bouw je je training in het begin geleidelijk op dan kan je na een maand of twee best 6x in de week op de roeitrainer oefenen zonder dat je geblesseers raakt.

Roeitrainer spieren – de verschillende spiergroepen en wanneer je ze gebruikt

Tijdens de roeibeweging onderscheiden we vier fases, de catch, de drive, de finish en de recovery. Hieronder bespreken we welke spieren je gebruikt en op welk moment je deze spieren belast.

roeitrainer spieren - welke spieren gebruik je op de roeitrainer

Roeitrainer spieren – Beenspieren

Op het moment dat je tijdens de roeibeweging afzet (de catch) gebruik je jouw beenspieren het meest. Het is belangrijk om tijdens het eerste deel van de roeibeweging zoveel mogelijk kracht uit je benen te halen. Omdat je (boven)benen een van de grotere spiergroepen zijn in je lichaam haal je daar een hoop kracht (dus vermogen) uit. De quadriceps (voorkant van je bovenbenen) gebruik je het meest, maar ook je hamstrings (achterkant van je bovenbenen), bilspieren en kuiten belast je tijdens de oefening. 

roeitrainer spieren - spiergebruik tijdens de catch

Roeitrainer spieren – Buik en rugspieren (core)

Tijdens het tweede gedeelte van de roeibeweging (de drive) gebruik je vooral jouw buik en rug spieren. Je gebruikt deze om je lichaam van voren net iets naar achteren te bewegen. Vergelijk het met wijzer van een klok die op 11 uur staat en naar 1 uur moet. Tijdens deze fase van de beweging gebruik jij jouw buikspieren en de rest van jouw core om jouw lichaam goed rechtop te houden.

Jouw rugspieren gebruik je ook bij het tweede gedeelte van de beweging, hierbij wordt vooral het onderste gedeelte van de rug gebruikt. Op het moment dat je de handgrepen naar je toetrekt gebruik je voornamelijk het bovenste gedeelte van jouw rug. Je gebruikt je gehele rug tijdens de roeibeweging. 

In omgekeerde volgorde gebruik je jouw buik- en rugspieren weer bij het naar voren bewegen.

roeitrainer spieren - spiergebruik tijdens drive en finish

Roeitrainer spieren – Armspieren en schouders

In de derde fase (de finish), op het moment dat je de hendel naar je toetrekt gebruik je jouw armspieren en je schouders. Op het moment dat je de hendel naar je borst toe trekt, worden je biceps het meest belast. De triceps doen in deze fase ook wel iets maar niet veel. Jouw triceps gebruik je in de volgende fase wanneer je je armen weer strekt. Tijdens de hele beweging gebruik je ook je onderarmen, maar je onderarmen gebruik je nog het meest bij het weer naar voren bewegen als de spanning van de ketting af is.

Over (kracht)training en spierpijn

Na een training kan het zijn dat je spierpijn hebt. Niet alleen beginnende sporters hebben daar last van, maar ook geoefende sporters die een zware work-out doen. De spierpijn kan de volgende dag optreden maar ook de tweede dag na de training. Beginners zullen vaak iets later spierpijn krijgen dan geoefende sporters.

Verschil tussen spierbelasting op de roeitrainer en hardlopen

Het grote voordeel van krachttraining op de roeitrainer is dat je spieren geen schokbelasting te verduren krijgen en de spierpijn dus lang niet zo extreem zal zijn als na bijvoorbeeld een hardloop training.
Mocht je geblesseerd zijn door bijvoorbeeld hardlopen, dan zal je eerder op de roeitrainer je spieren al weer kunnen belasten dan dat je weer een looptraining kan doen. Voordeel is dat je spieren kunnen herstellen en je toch een cardio work-out kan doen.
Ook voor mensen die willen beginnen met hardlopen is het een idee om voordat je gaat hardlopen eerst op een roeitrainer te trainen en zo je spieren sterker te maken en je conditie beter. Daarna kunnen je beenspieren, want die gebruik je het meest met roeien, de belasting van het hardlopen makkelijker aan.

Roeitrainer spieren: Is spierpijn erg?

Spierpijn is niet erg, het is een teken dat je je spieren goed aan het werk gezet hebt tijdens de workout op de roeitrainer. Dat is goed voor je spieren, maar alleen als je spieren daarna de kans krijgen om voldoende te herstellen. Doe je dat niet, dan loop je grote kans een spierblessure op te lopen. Ga dus niet met spierpijn weer (zwaar) trainen.

Herstellen van spierpijn

We weten nu dus dat spierpijn niet erg is, mits je goed hersteld. Spierpijn wordt veroorzaakt door kleine haarscheurtjes in de spier. Pas wanneer de haarscheurtjes hersteld zijn is de spier sterker (en iets korter) geworden. Krachtoefeningen moeten daarom altijd gecombineerd worden met rekoefeningen. dit kan na iedere work-out.
Wat verder goed is voor het herstel van de spieren:
– Actief herstel, licht bewegen zorgt ervoor dat de spieren doorbloed worden en sneller herstellen.
– Goed slapen, voldoende nachtrust zorgt voor herstel.
– Gezond eten, door gezond te eten krijgt je lichaam de juiste voedingsstoffen binnen. Zit je in een periode van opbouw in de training dan kunnen extra eiwitten geen kwaad.
– Massage, een goede massage ontspant de spieren, tegenwoordig zijn er massage guns op de markt waarmee je dat zelf kunt doen. Een ander optie is het gebruik van een foam roller.

Cardio of kracht training en je spieren

Om af te vallen is het zaak veel calorieën te verbranden. De vraag is of je dat moet doen door middel van krachttraining of door cardio training en wat de invloed van de verschillende soorten training op je spieren is.
Tijdens een cardio training verbrand je tijdens de training veel calorieën en loop je weinig spierschade op.
Tijdens een krachttraining of een HIIT (High Intensity Interval Training) verbrand je tijdens een training minder calorieën omdat deze trainingen veel korter zullen zijn. Daar staat tegenover dat het lichaam na de krachttraining nog een tijd bezig is zich te herstellen van de inspanning, hierbij worden er ook na de training nog veel calorieën verbrand.
Overigens is een roeitrainer niet een fitnesstoestel puur voor krachttraining, je traint ook altijd cardio. Omdat je zo veel spiergroepen tegelijk traint kan je echter wel heel erg verzuren (= kapot gaan). Verzuren gebeurd als je zo intensief traint dat je spieren de opgebouwde afvalstoffen (melkzuur) niet meer af kunnen voeren.

Over spieren trainen met roeien en spierherstel

Wil je spieren trainen met roeien, dan wil je dat je spieren sterker worden en de roeibelasting beter aan kunnen. Belangrijk is dat je weet hoe dat werkt bij spieren. Overigens geldt dit niet alleen bij roeien maar bij alle sporten. Let op de volgende dingen:

  • Tijdens het roeien is het belangrijk dat je spieren na een inspanning even rust hebben. Dat bereik je door de recovery fase bewust heel rustig uit te voeren. Dat is ook het moment dat je uit ademt. Je spieren ontspannen dan en krijgen voldoende nieuwe zuurstof om de volgende haal weer ‘fris’ uit te kunnen voeren.
  • Na een roeitraining, loop je spierbeschadiging op. Met name na trainingen op hele hoge intensiteit. Maar ook als beginnend roeier kan je spierpijn hebben. Spierpijn komt door hele kleine haarscheurtjes in je spieren. Pas wanneer deze haarscheurtjes in een spier weer hersteld zijn is je spier sterker geworden. Dus train niet te kort achter elkaar. Naarmate je beter getraind bent zal je korter achter elkaar kunnen trainen omdat je minder spierbeschadiging oploopt en een getraind lichaam een beter herstel vermogen heeft.

Roeitrainer spieren – Veel gestelde vragen

Welke spieren train je met roeienr?

Je gebruikt je benen: quadriceps, hamstrings, bilspieren, kuiten, buikspieren, rugspieren, schouderspieren, biceps, triceps, en de spieren in je onderarm.

Wat is goed voor het herstel van de spieren?

– Actief herstel, licht bewegen zorgt ervoor dat de spieren doorbloed worden en sneller herstellen.
– Goed slapen, voldoende nachtrust zorgt voor herstel.
– Gezond eten, door gezond te eten krijgt je lichaam de juiste voedingsstoffen binnen. Zit je in een periode van opbouw in de training dan kunnen extra eiwitten geen kwaad.
– Massage, een goede massage ontspant de spieren, tegenwoordig zijn er massage guns op de markt waarmee je dat zelf kunt doen. Een ander optie is het gebruik van een foam roller.

Met welke roeitraining train je je spieren het meeste?

Met een HIIT training train je heel explosief. Je belast je spieren extreem en de kans op spierpijn is groot wanneer je niet voldoende getraind bent.

banner

Kies jouw budget voor een roeimachine