Ergometer * Roei-ergometer * RowErg * Wat is dat?

Bij een roeitrainer lees je vaak in de specificaties dat het een ergometer, roei-ergometer of RowErg is. Wanneer een roeitrainer een roei ergometer is, zal je zien dat de roeitrainer vaak in de wat duurdere prijsklasse vallen. Ook zijn er weer dure roeitrainers die geen roei ergometer zijn.
Wij leggen uit wat een roei-ergometer is en wat de voordelen van een roei ergometer zijn. Dus lees dit goed en misschien besluit je dan wel een roei-ergometer te kopen in plaats van een gewone roeitrainer.

Wat is een Ergometer (Watt control)

In de fitness wereld duiden fabrikanten fitness apparaten vaak aan als ergometer. Meestal gaat het dan om indoor bikes en roeitrainers.
Wat een indoor bike of roeitrainer tot ergometer maakt is het zeer precies meten van jouw geleverde vermogen. De eenheid van geleverde vermogen is Watt, bij indoorfietsen spreekt men dan ook wel van Wattbikes.

Een ergometer (Watt Control) is een apparaat waarmee de hoeveelheid arbeid die
een lichaam of deel van een lichaam verricht, gemeten kan worden

Definitie

Bij een goede Ergometer kan je er dus op vertrouwen dat jouw inspanningen die je verricht altijd nauwkeurig gemeten worden (in Watt).
Lees hier meer op Wikipedia.

Voordelen Ergometer

We weten nu wat een ergometer is. Maar wat zijn nu precies de voordelen? Wil je de resultaten van jouw trainingen onderling vergelijken in de tijd, dan weet je zeker dat als je naar jouw inspanningen kijkt deze te vertrouwen zijn.

Competitie met anderen

Maar wat nog leuker is dat je jouw resultaten kunt vergelijken met die van anderen. Zeker als je op hetzelfde model roeitrainer zit. Met name de RowErg’s van Concept2 zijn hier optimaal geschikt voor.
Je ziet bij roeitrainers dat je vooral met Concept2 RowErg’s aan indoor roeiwedstrijden deel kan nemen. Dat kan zowel met een heleboel roeitrainers in dezelfde ruimte als virtueel vanuit huis. Daarom is de Concept2 ook bij sporters die competitief zijn ingesteld erg geliefd.
In ‘indoorbike’ land kan je met Zwift onderlinge wedstrijden houden. Ze zijn daar al wat verder met dit soort toepassingen, het maakt dan niet uit op welke indoorfiets je zit.

Trainen op wattage

Ook kan je met een trainingen uitvoeren die gebaseerd zijn op het vermogen wat je levert. Je gaat dan niet uit van je hartslag maar van de hoeveelheid Watt die je moet leveren. Wil je dit soort trainingen doen, dan moet je wel weten wat je kunt en hoe hoog het Wattage moet zijn waarop je effectief kunt trainen. Een goede trainer kan dit bepalen aan de hand van jouw eerdere trainingen/resultaten en specifieke testen.