Damper setting – wat is het en hoe gebruik ik het

De damper setting is de stand van de schuif op een roeitrainer met luchtweerstand. Deze setting loopt meestal van 1-10. Een veel gemaakte fout is dat mensen de damper setting zo hoog mogelijk zetten (stand 10) met het idee dat ze dan een efficiënte work-out doen. Dat is niet zo. Om te begrijpen waarom dat niet zo is, leggen we eerst uit wat de damper setting doet.

Damper setting: Hoe werkt het?

Bij een roeimachine met luchtweerstand is het principe dat er aan de zijkant lucht naar binnen kan. Door jouw roeibeweging wordt vervolgens deze lucht door een vliegwiel met schoepen naar buiten verplaatst. De hoeveelheid lucht die in beweging gezet moet worden zorgt voor de weerstand.
Met de schuif aan de zijkant regel je de damper setting, oftewel de grootte van de opening aan de zijkant. Stand 1 is opening klein, weinig lucht naar binnen. Met stand 10 vergroot je de opening aan de zijkant maximaal en wordt dus de grootste hoeveelheid lucht naar binnen gezogen. Op deze stand genereer je de meeste (lucht)weerstand.

Het verschil tussen roeien op stand 1 en stand 10

Zet je de schuif aan de zijkant op één, dan wordt er heel weinig lucht binnengelaten, is de weerstand laag en blijft het vliegwiel met hoge snelheid ronddraaien. Hierdoor hoef je tijdens de haal minder kracht te zetten, het vliegwiel draait immers nog op hoge snelheid. Wel zal je de haal sneller moeten doen om het vliegwiel nog een versnelling te kunnen geven. Dit kan alleen als je over een goede techniek beschikt.

Wanneer je de schuif op 10 zet, dan wordt er aan de zijkant heel veel lucht binnen gelaten. Dit zorgt voor een heleboel luchtweerstand. Het vliegwiel wordt dus heel erg afgeremd. Bij iedere haal moet je dus het vliegwiel weer in gang zetten, waar je dus een hoop kracht voor moet zetten, dit maakt je beweging trager. De kans op blessures wordt door hogere spierbelasting groter.

Is er verschil tussen verschillende roeimachines van hetzelfde merk?

Ja. Als je op verschillende roeitrainers traint, dan geeft bijvoorbeeld een damper setting van 5 niet dezelfde weerstand op de verschillende machines. Ook als je altijd op dezelfde roeitrainer traint dan zal in de loop van de tijd de weerstand hoger gaan worden.
De weerstand wordt niet alleen bepaald door de hoeveelheid lucht maar ook door:

  • leeftijd,
  • onderhoud,
  • luchtvochtigheid,
  • hoogte en
  • hoeveelheid stof in de roeimachine

De damper setting is dus niet een instelling die het mogelijk maakt de resultaten op verschillende roeitrainers met elkaar te vergelijken. Zelfs jouw resultaten op dezelfde roeitrainer zijn op de lange termijn niet vergelijkbaar.

Damper setting roei-Ergometer en drag factor

Nu we weten dat de demper setting de roeitrainers onderling niet vergelijkbaar maakt komt de term drag factor in beeld.
Bij de betere roeimachines wordt iedere slag de vertraging van het vliegwiel gemeten, dit wordt calibreren genoemd. De waarde die dit oplevert wordt de drag-factor genoemd. De drag factor maakt het mogelijk verschillende roeimachine’s onderling te vergelijken. Een roeimachine met deze eigenschappen noemen we een roei-ergometer.

Lees ook:
Drag factor

Wil je nog meer weten bekijk dan ook deze 2 filmpjes waarin de relatie tussen damper setting en drag factor wordt uitgelegd (part 1), en wat het verschil is tussen wat een lage en een hoge damper setting is (part 2).