Deze week kregen we onze nieuwe Concept2 RowErg binnen. We hebben gekozen voor een Concept2 Model D roei-ergometer en niet voor de Concept2 Model E roeimachine. We zullen later uitleggen wat het verschil is tussen deze twee machines. In deze uitgebreide Concept2 review nemen we de roeitrainer onder de loep, delen we onze ervaringen en geven onze onafhankelijke visie. Vanaf het moment van uitpakken tot aan het moment van in gebruik name en alle stappen die daartussen zitten.
Ook nemen we je mee in deze Concept2 review bij het gebruik van app’s, het koppelen van een hartslagmeter en delen onze ervaringen bij het gebruik van de Concept2
Beschrijving van de Concept2 Model D
Wist je dat
De Concept2 RowErg de nieuwe naam is voor de Concept2 Model D en Concept2 Model E
Het product is het zelfde, maar heeft een standaard en hoge uitvoering
en de naam op de rail is anders
De Concept2 Model D is een roei-ergometer. De Concept2 modellen roeitrainers zijn de meest verkochte (en geïmiteerde) roeitrainers ter wereld. Het merk Concept2 heeft in 1981 het eerste model van de Concept 2 gemaakt. De roeitrainer is continue doorontwikkeld. Met de nieuwste PM5 monitor (ook een doorontwikkeling van de eerdere PM monitoren) haal je een monitor in huis die voldoet aan de laatste standaarden, dus met ANT+ en Bluetooth.
Het weerstaand systeem van de Concept2 is op basis van luchtweerstand.
Concept2 Model E – wat is het verschil met model D?
We hadden beloofd nog even uit te leggen waarom we niet voor de Concept2 Model E hebben gekozen. Er zit eigenlijk niet zo heel veel verschil tussen de Concept Model E en model D. Eerstgenoemde heeft een hogere zithoogte. De zithoogte is 51 cm bij de Concept2 model E. Dat is 15 cm hoger dan de 36 cm van model D.
Deze hogere zit is meer geschikt voor mensen die moeite hebben om laag te gaan zitten. Koop je een Concept2 voor een fysiotherapie praktijk dan is de Concept2 Model E de betere keuze. Om dezelfde stabiliteit te houden zijn de ‘poten’ zwaarder uitgevoerd en is de hogere versie wat duurder.
Deze zwaarder uitgevoerde en hogere poten zijn ook eventueel later apart bij te bestellen.
Uitpakken van de Concept2 – Concept2 review
Bij het uitpakken van de doos komen de volgende onderdelen uit de doos:
- Handleidingen
- Rail met zitje
- Het deel met de luchtweerstand en PM5 monitor
- Steun, bestaande uit 3 onderdelen
- Zakje met 8 torcx schroeven
- Torcx schroevedraaier
- Houder voor telefoon
Wat je gelijk op zal vallen is dat het frame erg solide en strak is gebouwd. Je voelt dat ook aan het gewicht van de gebruikte materialen.
Monteren van de Concept2 – Concept2 review
Het monteren van de Concept2 gaat in de volgende stappen
Totale tijd: 15 minuten
Monteren voetsteun
Als eerste zet je de voetsteun in elkaar. Waar je op moet letten is dat je de langste arm aan de kant van de wieltjes (dat is de voorkant van de roeitrainer) moet plaatsen. Je plaatst eerst de korte arm en daarbovenop de lange arm en schroeft de 3 onderdelen vervolgens aan elkaar met 4 torcx schroeven. Je gebruikt daarbij uiteraard de torcx schroevedraaier.
Voetsteun aan frame vast maken
Vervolgens monteer je de voetsteun aan het stuk frame met de luchtweerstand. Je zet hierbij dit stuk frame voorzichtig op zijn kop op de grond. Vervolgens plaats je de voetsteun op de juiste plek (lange arm aan de voorkant). Met de hand schroef je eerst aan één kant twee torcx schroeven in het frame en vervolgens doe je hetzelfde aan de andere kant van de steun met de overgebleven twee schroeven. Als laatste zet je de schroeven goed vast met de torcx schroevendraaier.
De twee frame helften aan elkaar zetten
Zet de twee helften van de Concept2 in elkaars verlengde en ‘haak’ de rail in het voorste deel van het frame. Laat vervolgens de twee delen in elkaar vallen en duw de vergrendeling even goed naar beneden.
Laatste voorbereiding
Buig de arm van de PM5 monitor naar de achterkant van de roeitrainer en zet de daar de houder voor de telefoon op.
Maak met een zachte doek eventueel de rail nog even goed schoon.
Hoe lang duurt het in elkaar zetten van de Concept2
Het monteren zal ongeveer een kwartiertje duren. Als je iets minder handig bent doe je er misschien iets langer over. Het is zeker voor iedereen goed te doen, zonder montagehulp.
Bij sommige andere roeitrainers is dat wel eens anders. Daar wordt er een compleet bouwpakket geleverd.
De montage handleiding is zeer duidelijk. Vergeleken met veel andere roeitrainers hoef je echt heel weinig handelingen te verrichten en zit de Concept2 snel in elkaar.
Je Concept2 de eerste keer gebruiken – Concept2 review
En dan is het moment daar. De Concept2 roei-ergometer staat klaar. Je kan natuurlijk niet wachten erop te gaan zitten en te beginnen. Doe dat dan ook gewoon. Bij ons stond de hendel van de weerstandsmeter standaard op 4, daar hoef je dus waarschijnlijk niets aan te veranderen, stand 4 is OK om mee te beginnen.
Het enige wat je moet doen is even de voetsteun goed instellen en de riempjes losmaken. Je kan dan op de Concept2 roei-ergometer gaan zitten, riempjes vastmaken, hendel pakken en beginnen. Je zal zien dat bij de eerste haal de PM5 monitor automatisch aan gaat en begint te meten.
In principe kan je nu al beginnen met je work-outs. Wij gaan eerst nog even wat verder om gebruik te kunnen maken van alle mogelijkheden die de Concept2 ons biedt.
Hartslagmeting en Apps gebruiken
Wat we eerst gaan bespreken is hoe we een persoonlijke omgeving gaan inrichten met apps en hoe we een hartslagmeter gaan koppelen. Op deze manier weet je wat je hartslag is tijdens een workout en kan je bij houden wat je trainingsresultaten zijn. Dat maakt het trainen veel leuker en efficiënter en is een essentieel onderdeel van deze Concept2 review.
Ook zorgen de apps ervoor dat je jouw resultaten met die van andere kan vergelijken en ze kan delen met de rest van de wereld. Dat laatste hoeft natuurlijk niet.
Hartslagmeting
De PM5 monitor beschikt over de mogelijkheid om via ANT+ je hartslag te ontvangen en weer te geven op het display. Dit kan zowel met een hartslagband of met een sporthorloge die via het ANT+ protocol hartslag gegevens kunnen versturen.
In dit geval gebruik ik een Garmin 735 omdat ik die al gebruik voor andere sporten. Je moet wel even zorgen dat het verzenden van je hartslag aan staat op je horloge. (Voor de Garmin 735: menu instellingen > Hartslagmeter > Zend uit tijdens activiteit > Automatisch)
Overigens is meting van je hartslag vaak meer betrouwbaar met een hartslagband dan met een sporthorloge. De Garmin 735 wil nog wel eens ‘uit de bocht’ vliegen met de gemeten hartslag.
Aansluiten Garmin 735 aan PM5
Kies op de PM5 monitor voor Aansluiten > Hartslag > Hartslag aansluiten en je ziet dat de PM5 je horloge (ANT+ nummer) herkent en kies daarna voor bevestigen.
Ergdata app
Concept2 heeft een Ergdata app die gegevens over jouw trainingssessie vast kan leggen en door kan sturen (synchroniseren) naar jouw persoonlijke on-line logboek van Concept2.
Ga als volgt te werk om de Ergdata app en het logboek in gebruik te nemen:
- Download de Ergdata app uit de Google play store (Androïd) of de Apple app store
- Start de app op je smartphone en maak een account aan
- Bevestig je account vanuit je mail
- Doe je smartphone in de houder en zet de PM5 monitor aan
- Zorg dat de Ergdata app gestart is en Bluetooth aan staat op je telefoon
- Kies voor Aansluiten > Verbind Bluetooth
- Wacht tot de PM5 jouw telefoon herkend heeft en verbind vervolgens vanuit de Ergdata app
Ergdata logboek koppelen aan Garmin Connect en Strava
Omdat ik als triathleet al gebruik maak van zowel Garmin Connect als Strava wil ik ook graag mijn training sessie’s op de roeitrainer terug zien. Op deze manier heb ik een compleet beeld aan activiteiten die ik doe.
Dit kan je simpel regelen vanuit de on-line versie (https://log.concept2.com/) van het logboek. Log in en kies voor je profiel wijzigen, ga dan naar applications en verbind met de app’s van jouw keuze. Zorg wel dat je de inlog gegevens van de betreffende app’s bij de hand hebt.
Concept2 RowErg – Roeitrainer of roei-ergometer
Met de aanschaf van een Concept2 roeitrainer haal je een geavanceerde roeimachine in huis. De Concept2 is een roei-ergometer en wordt ook vaak een Concept2 RowErg genoemd.
Dat is ook de reden dat de Concept2 wereldwijd de meest verkochte roeitrainer is. De Concept2 wordt op sportscholen, bij roeiverenigingen, bij fysiotherapeuten en voor indoor roeiwedstrijden gebruikt. De kwaliteit draagt hier voor een groot deel aan bij, maar ook het feit dat de Concept2 een roei-ergometer is.
Concept2 prijsvergelijker
Druk op de bekijk-knop voor meer informatie.
Wat is een roei-ergometer?
We vinden het belangrijk in deze Concept2 review antwoord te geven op deze vraag. Wat een roei-ergometer onderscheidt van een gewone roeitrainer is dat een roei-ergometer heel precies meet wat jou prestaties zijn. Stap je op een andere Concept2, dan zullen dezelfde waarden gemeten worden. Dit betekent dus dat je jouw prestaties kunt vergelijken met die van anderen. Je ziet dat ook terug als je on-line naar het logboek (https://log.concept2.com/) gaat. Je hebt daar onder andere een menukeuze rankings, waarin je per categorie en per regio de ‘bestenlijsten’ kan bekijken.
Dat maakt het mogelijk (on-line) wedstrijden te doen, en ranglijsten op te maken van de beste prestaties. Ook als je alleen maar voor jezelf traint biedt dit voordelen. Je weet zeker dat je jouw eigen prestaties onderling kunt vergelijken en dat de resultaten betrouwbaar zijn.
Het feit dat je jouw prestaties kunt vergelijken met die van anderen is ook een stimulans om serieus verder te trainen. Zie je dat je door een bepaalde afstand een paar seconden harder te roeien je weer een aantal plekken stijgt op de ranglijst dan heb je weer een doel. Tenminste bij mij werkt dat zo, ik denk dat er wel meer competitief mensen zijn waar dat zo werkt.
Bij de Concept2 wordt iedere slag (tijdens de recovery fase) het roeiapparaat opnieuw gekalibreerd. Dit gebeurt door de vertraging van het vliegwiel te meten tijdens de recovery fase van de roeibeweging.
De PM5 monitor nader bekeken – Concep2 review
Tot nu toe is de PM5 monitor in deze Concept2 review wel een paar keer de revue gepasseerd, maar nog niet uitgebreid aan de orde gekomen.
Wat opvalt is dat je zonder kennis van de PM5 monitor al snel aan de slag kunt, je start gewoon met roeien en je ziet wat je doet. Echter de PM5 kent veel mogelijkheden die jouw training leuker kunnen maken.
De bediening is behoorlijk intuïtief en gebeurt met grote knoppen. Ieder menu geeft duidelijk aan in de display waarvoor gekozen kan worden. Daarbij is er natuurlijk altijd de handleiding waar je op terug kunt vallen. Maar natuurlijk gaan we die in 1e instantie zeker niet lezen hahaha.
Wat zijn de mogelijkheden:
Ervaringen met het gebruik van de Concept2
In dit laatste onderdeel van onze Concept2 review delen we onze ervaringen met het gebruik van de Concept2 roei-ergometer.
Luchtweerstand – Concept2 review
De luchtweerstand is regelbaar met een schuif rechts aan de zijkant. Ook wel damper setting genoemd. Vanuit de fabriek staat deze op 4. Tijdens de eerste roeisessies leidde dat tot een drag factor van boven de 200. Na de schuif heen en weer geschoven te hebben was de drag factor 120 bij dezelfde damper setting 4.
Het advies is op de waarde van de drag factor te letten en te beginnen met het juist instellen van de draft factor die klopt voor jou situatie (leeftijd, gewicht, geslacht). Hoe je dat doet, en waarom het nodig is, kan je hier lezen.
Verder valt het op dat de luchtweerstand wel geluid produceert, maar wat ons betreft niet storend. De luchtweerstand geeft een natuurlijke weerstand, zet je meer kracht dan ervaar je meer weerstand. Ook geeft het geluid van de luchtweerstand goede feedback of je wel of niet vloeiend je vermogen opbouwt gedurende de slag.
Ergonomie – Concept2 review
Het zitje op de rail glijdt soepel over de rail met 4 kunststof wielen aan de bovenkant (2 aan weerszijde van de rail) en 2 aan de onderkant. Je zit comfortabel op het zitje, door de voorgevormde bovenkant.
De hendel is zeer vormvast als gevolg van het design met de sparingen die voor een hoge sterkte zorgen in de richting waarin je kracht zet. De hendel ligt goed in de hand, de oppervlakte is stroef en blijft dat ook als je begint te zweten. Je hebt zodoende voldoende grip.
Kijk ook even naar de messing ring die bij de verbinding tussen de handgreep en de ketting zit. Dit is een ‘slijtring’. Deze ring zal eerder slijten dan het staal. Is deze ring versleten dan kan je deze vervangen. Een voorbeeld van het doordachte ontwerp, met dit soort dingen heeft de ontwerper ervoor gezorgd dat de Concept2 een leven lang mee kan gaan.
De rail is lang genoeg, ook voor langere mensen tot 2 meter om goed je benen te strekken. Ben je langer dan twee meter dan kan Concept 2 waarschijnlijk een langere rail leveren, regel dit voordat je de roeitrainer aanschaft. Dat scheelt dubbele kosten.
De voetsteunen zijn eenvoudig te verstellen en geven een goede grip.
De PM5 monitor gebruiken – Concept2 review
De PM5 monitor is nodig om voor de start van trainingen je Ergdata app en eventuele hartslagmeter te koppelen en de juiste drag factor in te stellen. De drag factor is heel belangrijk, verdiep je daarin en lees onze blog.
Verder heeft de PM5 een aantal heel belangrijke functies. Je kan er kiezen voor allerlei soorten trainingen, maar ook je eigen trainingen in ‘programmeren’.
Ook is het mogelijk voor verschillende weergaven te kiezen, die jou feedback geven tijdens jouw workout. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Force curve, deze grafiek geeft jou feedback hoe je jouw beweging op de roeitrainer kan verbeteren. We hebben in een ander artikel de Force curve uitgelegd.
Ervaringen na 1 maand trainen op de Concept2
Inmiddels hebben we de Concept2 al ruim 4 weken in huis en heb ik 120 kilometers op de Concept2 geroeid. Na wat dingen uitgeprobeerd te hebben, ben ik begonnen met het beginnersschema op de roeitrainer. De eerste periode van 4 weken zitten er op en ik ben nog steeds heel enthousiast over de Concept2.
De ervaringen van de 1e 4 weken staan in een aparte blog.
Inmiddels zijn we serieus aan het overwegen of we ook voor de Concept 2 BikeErg gaan kiezen en bloggen we over de overwegingen om dit wel of niet te doen