Waterweerstand roeitrainer beschreven

Om een roeitrainer goed te laten werken moet er weerstand opgebouwd worden. Hier zijn verschillende technieken voor. Een van de manieren om dat te doen is door een waterweerstand. Hier wordt de techniek van de waterweerstand roeitrainer beschreven.

Hoe werkt de waterweerstand van een roeitrainer?

Aan de voorkant van een roeitrainer zit een ronde water tank. In deze tank zit uiteraard water, maar ook een as met een vliegwiel met schoepen. De waterweerstand van een roeitrainer wordt opgebouwd doordat wanneer je gaat roeien het vliegwiel met schoepen gaat draaien en de schoepen weerstand van het water ondervinden.

De watertank

De watertank is doorzichtig en om te voorkomen dat er algengroei optreedt zal je dit moeten voorkomen. Hiervoor bestaan tabletten die je in het water kan doen.
Tevens bestaan er toevoegingen die ervoor zorgen dat het water mooi blauw wordt.

Geluid

Het verplaatsen van het water maakt geluid. Dus in tegenstelling tot een magnetische weerstand, is een roeitrainer met luchtweerstand niet fluisterstil. Veel mensen ervaren echter het geluid van het klotsende water als rustgevend.

Regelbare weerstand

Door het vullen van het water reservoir met meer of minder water is het mogelijk de weerstand groter of kleiner maken. Nadeel is natuurlijk dat je tijdens een roei-sessie je niet even water bij gaat vullen.
De betere roei apparaten met waterweerstand, zoals bijvoorbeeld die van het merk Waterrower beschikken over een ingenieus systeem waardoor de weerstand wel gewijzigd kan worden zonder water bij te moeten vullen.

Realistische roei ervaring

Wanneer je meer kracht gaat zetten, zal het vliegwiel harder gaan draaien en dus meer water moeten gaan verplaatsen. De weerstand neemt exponentieel toe, waardoor je dus steeds meer tegenwerking krijgt. Dit zorgt ervoor dat het roeien op een roeitrainer met waterweerstand natuurlijk aanvoelt. Daarbij komt dat dit gevoel versterkt wordt door het geluid van het klotsende water.

Voor en nadelen

+ natuurlijke weerstand zorgt voor een realistische roei-ervaring
+ op meerdere weerstand niveau’s in te stellen (bij de betere modellen)
+ maakt geluid, maar klinkt als roeien op het water
– maakt geluid, het is persoonlijk of je dat hinderlijk vindt
– vergt onderhoud

Puritabs tablettenKleurstof blauw

Gerelateerde onderwerpen

Meer informatie

Geïnteresseerd geraakt in roei apparaten met waterweerstand? Bekijk dan ook eens de beste waterroeier kopen of de mooiste waterrower.