Is roeien krachttraining of cardio? Het genuanceerde expert antwoord

Is-roeien-krachttraining-of-cardio

šŸ™‹ Actuele aanbiedingen: Bekijk nu de actuele roeitrainer aanbiedingen


Veel mensen vragen zich af is roeien krachttraining of cardio training. Als ervaren gebruiker van een roeitrainer probeer ik daar een antwoord op te geven. Het eerste simpele antwoord is misschien verrassend: roeien is zowel krachttraining als cardio training. Hoe mooi is dat?
In deze blog ga ik wat dieper op het antwoord op de vraag of roeien krachttraining of cardio in. Hierbij geef ik ook aan hoe je verschillende vormen van trainen in kan zetten om meer specifiek kracht of meer specifiek cardio te trainen.

Verschil tussen krachttraining en cardiotraining

Alvorens dieper in te gaan op de vraag: “Is roeien krachttraining of cardio?” leg ik eerst uit wat nu krachttraining en cardio training precies is. Dat wetende kom ik later op een wat genuanceerder antwoord.

Krachttraining en cardio training zijn twee verschillende vormen van lichaamsbeweging die zich richten op verschillende aspecten van fitness en verschillende fysiologische aanpassingen in het lichaam veroorzaken. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen beide:

Krachttraining

 • Focus op spierkracht en spiergroei: Het hoofddoel van krachttraining is het vergroten van de spierkracht en het vergroten van de spiermassa. Dit gebeurt door weerstand toe te voegen, zoals gewichten, halters of machines, om de spieren uit te dagen en te laten groeien.
 • Hoge intensiteit met korte duur: Krachttrainingssessies zijn over het algemeen korter en intensiever, met sets van herhalingen met zwaardere gewichten. De nadruk ligt op het tillen van zware lasten met langere herstelperiodes.
 • Anaerobe activiteit: Krachttraining is voornamelijk een anaerobe activiteit, wat betekent dat het de spieren gebruikt zonder een aanzienlijke hoeveelheid zuurstof te verbruiken. Het richt zich op korte, krachtige inspanningen.
 • Spierisolatie: Krachttrainingsoefeningen zijn vaak gericht op specifieke spiergroepen en kunnen worden gebruikt om zwakke punten in het lichaam te versterken.

Geschikte roeitrainers om zwaar te trainen

Om krachttraining te doen met hele korte explosieve intervallen op hoge weerstand is een goede en stabiele roeitrainer noodzakelijk. Zeker als je wat groter en zwaarder bent. Hieronder zie je een aantal roeitrainers die dit soort trainingen wel aan kunnen

Bekijk ook de reviews van deze roeitrainers voor meer informatie en kooptips

Cardio training

 • Focus op uithoudingsvermogen en cardiovasculaire gezondheid: Cardio training is gericht op het verbeteren van de algehele cardiovasculaire gezondheid en uithoudingsvermogen. Het helpt bij het vergroten van het vermogen van het hart en de longen om zuurstofrijk bloed naar de spieren te pompen.
 • Langdurige activiteit: Cardio trainingssessies zijn doorgaans langer en minder intensief in vergelijking met krachttraining. Ze omvatten activiteiten zoals hardlopen, fietsen, zwemmen en roeien gedurende langere periodes.
 • Aerobe activiteit: Cardio training is voornamelijk een aerobe activiteit, wat betekent dat het het hart en de longen betrekt en zuurstof gebruikt om energie te genereren. Het richt zich op langdurige, gematigde inspanningen.
 • Verbranding van calorieĆ«n: Cardio training is effectief voor het verbranden van calorieĆ«n en het bevorderen van gewichtsverlies, omdat het de stofwisseling verhoogt en een aanzienlijke hoeveelheid energie verbruikt.

Populaire roeitrainers geschikt voor cardio (en lichte kracht) trainingen

Hieronder een aantal populaire roeitrainers die zeer geschikt zijn voor beginners om cardio trainingen en wat lichtere interval trainingen te doen. Deze roeimachines zijn vaak wat aantrekkelijker geprijsd.

Lees ook onze reviews van de betreffende roeimachines:

Samengevat

Hoewel krachttraining en cardio training verschillende doelen hebben en fysiologische aanpassingen in het lichaam veroorzaken, kunnen ze elkaar aanvullen en gecombineerd worden in een algehele fitnessroutine om een uitgebreid scala aan voordelen voor de gezondheid en de conditie te bieden. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen beide, afhankelijk van je fitnessdoelen en persoonlijke voorkeuren.

Is roeien krachttraining of cardio? Het genuanceerde antwoord

Roeien is een veelzijdige lichaamsbeweging die zowel krachttraining als cardiovasculaire voordelen kan bieden, afhankelijk van hoe je het beoefent en welk doel je hebt. Hier zijn de belangrijkste aspecten:

 1. Cardiovasculaire training: Roeien kan een uitstekende vorm van cardiovasculaire oefening zijn, vooral als je het met een gematigde tot hoge intensiteit doet. Het kan helpen bij het verbeteren van je uithoudingsvermogen, het verbranden van calorieƫn en het verbeteren van de gezondheid van je hart en longen.
 2. Krachttraining: Roeien maakt gebruik van verschillende spiergroepen, waaronder de benen, rug, schouders, armen en core. Hierdoor kun je kracht ontwikkelen in deze spieren. Het is een effectieve manier om zowel de spieren als het uithoudingsvermogen te verbeteren, vooral als je weerstand gebruikt, zoals bij roeimachines in de sportschool.
 3. Combinatie: Veel roeisessies kunnen zowel cardio- als krachtcomponenten hebben, afhankelijk van de intensiteit, de duur en de weerstand die je gebruikt. Als je bijvoorbeeld snel roeit met een hoge weerstand, zul je zowel cardio- als krachtvoordelen ervaren.

Over het algemeen kan roeien worden beschouwd als een uitstekende vorm van functionele fitness, omdat het zowel kracht als cardiovasculaire training combineert. Het is een veelzijdige oefening die geschikt is voor mensen met verschillende fitnessdoelen, of het nu gaat om het opbouwen van kracht, het verbranden van calorieƫn, het verbeteren van de algehele conditie of het vergroten van het uithoudingsvermogen.

Ondanks dat je met roeien veel spiergroepen sterker maakt is roeien geen pure krachttraining omdat je geen spieren geĆÆsoleerd kunt trainen en het heel lastig is op een roeitrainer je spieren anaeroob te belasten.

Wist je dat
Roeien zowel krachttraining is als cardio training. Afhankelijk van de manier waarop je traint ligt de nadruk meer ok kracht of meer op cardio. Maar je traint altijd zowel kracht als cardio. Je ontwikkelt geen brute kracht (zoals met bodybuilding) maar wel functionele kracht. Je kan geen spieren geĆÆsoleerd trainen.

Roeien krachttraining – Hoe train je op kracht?

Is roeien krachttraining of cardio? Dat hangt af van de manier waarop je traint. In deze paragraaf vertellen we je hoe je op kracht kunt trainen op een roeitrainer.

Een typische krachttrainingssessie op een roeimachine omvat een lagere herhalingssnelheid met een hogere weerstand.
Bijvoorbeeld, je kunt beginnen met een uitgebreide warming-up van minimaal 10 minuten op een lage weerstandsniveau om je spieren voor te bereiden. Daarna verhoog je de weerstand naar een niveau waarbij elke roeislag uitdagend is, en roei je gedurende maximaal 100 meter, maar liefst korter. Herhaal dit meerdere keren met relatief lange pauzes tussen elke set. Hoe korter de afstand hoe groter het aantal herhalingen.

Is roeien krachttraining of cardio - kracht

Deze benadering zorgt ervoor dat je spieren harder moeten werken dan bij een rustige cardio training, wat kan helpen bij het opbouwen van kracht. Let wel op dat deze manier van trainen uitdagend is en je eerst een behoorlijke basis conditie moet hebben en moet beschikken over de juiste roei techniek.

Tips bij roeien krachttraining:
Zorg dat je basis conditie goed is en je de juiste roeibeweging onder de knie hebt. Pas dan kan je de korte intensieve trainingen doen waarmee je meer kracht opbouwt zonder dat je geblesseerd raakt. Zorg ook altijud voor een goede warming up en cooling down.

Ook is het aan te raden deze vorm van trainen zeker niet dagelijks te doen. Je lichaam heeft namelijk veel meer herstel tijd nodig. Ook is een goede warming-up en cooling down heel erg belangrijk.
Het risico van blessures ligt op de loer wanneer je je niet houdt aan bovenstaande adviezen.

Lees meer over krachttrainingen op je roeitrainer en HIIT training op een roeimachine.

Cardio training op de roeitrainer – voordelen en voorbeeld

Naast krachttraining heeft roeien aanzienlijke voordelen voor je cardiovasculaire gezondheid. Het is een uitstekende manier om je hart en longen te versterken en je algehele uithoudingsvermogen te vergroten. Het verbetert ook de zuurstofopname en bloedsomloop, wat gunstig is voor je algehele gezondheid.

Is roeien krachttraining of cardio - cardio

Voor een meer cardio-georiƫnteerde training kun je de weerstand op de roeimachine verlagen en je roeisnelheid verhogen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een lange, ontspannen roeisessie van 2000 meter wilt doen om je cardiovasculaire systeem te stimuleren. Verlaag de weerstand naar een niveau waarbij je gemakkelijk en snel kunt roeien zonder al te veel weerstand te voelen. Je kunt proberen om deze afstand zo snel mogelijk af te leggen, terwijl je je hartslag in de gewenste cardiozone houdt.

Op deze site hebben we een artikel wat specifiek gericht is op cardio training op een roeitrainer.

Is roeien krachttraining of cardio – Meer informatie

Ben je van plan een roeitrainer voor thuis aan te schaffen? Oriƫnteer je dan goed, wat voor soorten roeitrainers er zijn. In onze koopgids roeitrainers staat heel veel informatie. Onze top 10 met de beste roeitrainers, maar nog veel meer informatie. Onder andere over verschillende soorten weerstand systemen en hun eigenschappen, maar ook veel punten waar je op moet letten bij de aanschaf.

banner

Kies jouw budget voor een roeimachineWij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons Advertentiebeleid.


Henk

Op Roeitrainer365.nl geven wij veel informatie over roeitrainers. Wij vinden dat een roeitrainer het beste fitness toestel is waarmee je thuis aan je algemene fitheid kunt werken. Deze website wordt bijgehouden door de redactie van Sportmedia365

Plaats een reactie