Cardio roeien – schema en uitleg

cardio roeien

🙋 Actuele aanbiedingen: Bekijk nu de actuele roeitrainer aanbiedingen


Cardio roeien: in deze blog gaan we dieper in op roeien als cardio training. Een roeitrainer is een ideaal fitness apparaat om thuis aan jouw conditie te werken. Maar is roeien cardio of kracht training vragen veel mensen zich af.
Lees snel verder want wij leggen uit hoe het zit. We gaan dieper in op de verschillende trainingsvormen die je kunt gebruiken op de roeitrainer om fit te blijven. Leggen uit wat cardio training is en wat de voordelen zijn.

Cardio roeien – Wat is cardio training eigenlijk?

Als eerste is het belangrijk te weten wat cardio training nu eigenlijk is. Cardio is een afkorting van cardiovasculair. Cardiovasculair staat voor ‘met betrekking tot hart- en bloedvaten’.

We gaan proberen op een eenvoudige manier uit te leggen wat dit cardiovasculaire systeem doet:
Jouw cardiovasculaire systeem verzorgt het rondpompen van jouw bloed, met als doel jouw spieren van brandstoffen te voorzien en het afvoeren van de afvalstoffen die bij het gebruiken van je spieren vrijkomen.

Om dit cardiovasculaire systeem te trainen moet je dus dit systeem harder en/of langer aan het werk zetten dan dat het normaal gesproken gewend is. Het is echter onmogelijk dit te doen zonder ook bijvoorbeeld je longen en andere organen en je spieren zwaarder te belasten.

Tip
Roeitrainers met luchtweerstand en roeitrainers met waterweerstand geven de meest natuulijke roeiweerstand. Dat komt door de ‘progressieve weerstand’ – zet je meer kracht dan neemt de weerstand exponentieel toe

Waarom is roeien een goede cardio training?

Roeien wordt beschouwd als een goede vorm van cardio training omdat je met roeien veel verschillende spiergroepen gebruikt en een grote hoeveelheid energie verbrandt. Jouw hartslag en ademhaling verhoogt heel snel door het gebruik van al die spiergroepen.
Roeien is een full-body workout die zowel de boven- als onderlichaam traint, waardoor het een efficiënte manier is om calorieën te verbranden. Of je nu langer op een lagere intensiteit traint, of intensieve intervallen doet, in beide gevallen oefen je jouw cardiovasculaire systeem.

Daarnaast, roeien is ook een geweldige cardio-oefening voor mensen met beperkingen in de gewrichten omdat het een laag-impact oefening is, waarbij de druk op de gewrichten beperkt blijft.

cardio roeien

Voorbeeld cardio roeien schema – nadruk op duur

Een voorbeeld van een cardio training met meer duurwerk op een roeitrainer is een langere steady-state sessie waarbij de intensiteit constant blijft. Hier is een voorbeeld van een cardio training van ruim een uur op een roeitrainer:

  • Warm-up: Begin met 10 minuten roeien op een lage intensiteit om je lichaam op te warmen.
  • Duur: Roei op een matige intensiteit gedurende 15 minuten. Probeer je hartslag tijdens deze periode binnen je trainingszone te houden.
  • Intensiteit: Roei gedurende 5 minuten op een hoge intensiteit, daarna rust 1 minuut. Herhaal dit 3 keer.
  • Duur: Roei nog eens 15 minuten op een matige intensiteit.
  • Cool-down: Roei gedurende 10 minuten op een lage intensiteit om je lichaam af te koelen.

Deze training zal je helpen om te werken aan je conditie en uithoudingsvermogen, omdat de duur van de training langer is en de intensiteit van de oefening constant blijft, dit zal leiden tot een verbeterde cardiovasculaire fitheid.

Voorbeeld cardio roeien schema – interval

Een voorbeeld van een cardio training op een roeitrainer is een intervaltraining waarbij de intensiteit van de oefening wordt afgewisseld. Hier is een voorbeeld van een 45 minuten durende cardio training op een roeitrainer:

  • Warm-up: Begin met 10 minuten roeien op een lage intensiteit om je lichaam op te warmen.
  • Interval 1: Roei zo snel mogelijk gedurende 30 seconden, daarna rust 30 seconden. Herhaal dit 10 keer.
  • Interval 2: Roei op een matige intensiteit gedurende 1 minuut, daarna rust 30 seconden. Herhaal dit 8 keer.
  • Interval 3: Roei op een hoge intensiteit gedurende 45 seconden, daarna rust 15 seconden. Herhaal dit 6 keer.
  • Cool-down: Roei gedurende 5-10 minuten op een lage intensiteit om je lichaam af te koelen en afvalstoffen af te voeren.

Het is belangrijk om te onthouden dat de intensiteit van de oefening aangepast moet worden aan jouw fitnessniveau en je de snelheid en weerstand op de roeitrainer hierop kunt instellen. Is deze training te veel voor je dan kan je b.v. het aantal herhalingen van de intervallen halveren.
Het is ook aan te raden om een hartslagmonitor te dragen om ervoor te zorgen dat je binnen je trainingszone blijft.

Het is belangrijk om te onthouden dat regelmatig cardio trainingen zoals roeien, jouw hart en longen gezond houden en jouw metabolisme versnellen.

Is roeien cardio of krachttraining?

Op de vraag of roeien cardio of krachttraining is kunnen we een kort antwoord geven:
Roeien is cardio en krachttraining tegelijk

Hoe mooi is dat; Roeien is een combinatie van cardio- en krachttraining. Roeien vereist zowel cardiovasculaire fitness als kracht en uithoudingsvermogen.

Vanwege de aard van de beweging, waarbij de roeier continu weerstand moet overwinnen, is roeien een intensieve cardio-oefening. Het verhoogt de hartslag en ademhaling voor een langere periode van tijd, waardoor het bijdraagt aan een verbetering van de cardiovasculaire fitheid.

Daarnaast is roeien ook een krachttraining omdat het de spieren in de boven- en onderlichaam traint. Tijdens het roeien, spieren in de rug, armen, schouders, benen, buik en billen moeten werken tegen de weerstand, waardoor het een efficiënte manier is om spieren te trainen.

Een roeitrainer met luchtweerstand of waterweerstand heeft als voordeel dat de weerstand progressief is. Dat wil zeggen dat je naarmate je meer kracht zet ook meer weerstand zult ervaren. Net als in een echte roeiboot.

banner

Kies jouw budget voor een roeimachine