Boeken over roeien – Actuele aanbod

boeken over roeien

🙋 Actuele aanbiedingen: Bekijk nu de actuele roeitrainer aanbiedingen


In deze blog bespreken we een aantal boeken over roeien en over het roeien op een indoor roeitrainer. Alhoewel deze site niet persé over roeien in een boot gaat, kan een boek over roeien toch wel meerwaarde hebben voor indoor roeiers. Ook kan het een leuk cadeau zijn voor iemand die thuis op de roeitrainer traint.
Veel boeken richten zich voornamelijk op het roeien op water, maar veel van de principes en technieken kunnen ook worden toegepast op indoor roeien. De mentale en fysieke aspecten van de sport zijn immers universeel. Deze boeken kunnen dus ook meerwaarde bieden voor indoor roeiers die hun prestaties willen verbeteren. Er wordt bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan de mentale voorbereiding en het omgaan met druk, wat ook van belang is voor indoor roeiers. Ook worden er technieken besproken die van toepassing zijn op zowel indoor als outdoor roeien, zoals het verbeteren van de techniek maar ook het opbouwen van een efficiënte trainingsroutine.

Inleiding: Verschillende soorten boeken over roeien

In deze blog maken we onderscheid tussen boeken die puur gaan over het beter worden in het roeien, dus met veel aandacht voor techniek en training, en boeken waaruit je inspiratie uit kunt halen doordat mensen bijzondere prestaties verrrichten.
Ook gaan we op zoek naar boeken over ergometer roeien, sterker nog: daar beginnen we mee.

Boeken over roeien op een ergometer

Tip van de redactie: een must have voor iedereen met een roeitrainer


The Complete Guide to Indoor Rowing

Techniek en houding uitgelegd

Trainingsopbouw en trainingsvormen

Duidelijke illustraies

Er zijn meerdere boeken specifiek gericht op indoor roeien. De meeste gaan met name over het roeien met de Concept2 roeimachine. Heb je een andere indoor roeier? Geen probleem, de meeste informatie in deze boeken is voor iedere indoor roeier geschikt.
Hier zijn enkele voorbeelden:

The Complete Guide to Indoor Rowing

“The Complete Guide to Indoor Rowing” van Dr. Christian R. Barton: Dit boek biedt een uitgebreide analyse van de biomechanica van indoor roeien, met specifieke aandacht voor hoe de technieken kunnen worden verbeterd om efficiënter te roeien. Het bevat ook trainingsprogramma’s en oefeningen om de technieken te verbeteren.

101 Best Rowing Workouts

In dit boek van Sarah Fuhrmann vind je 101 verschillende workouts voor op de roeimachine. Verder is er in dit boek veel informatie te vinden over de voordelen, de techniek en veel gemaakte fouten op de roeitrainer. Een leuk boek voor de beginnende indoor roeier.

The Ergbook

“The ErgBook” is een boek over indoor roeien op een roeimachine, ook wel bekend als een Concept2 roeimachine, vaak genoemd als “ERG” in de sport. Het boek is geschreven door Concept2, een van de grootste fabrikanten van roeimachines. Het biedt een gedetailleerde analyse van hoe de machine werkt, technieken voor efficiënt roeien, trainingsprogramma’s en informatie over het bijhouden van progressie. Ook worden er diverse werkvormen voorgesteld om de training afwisselender te maken en de conditie te verbeteren. Het boek is een goed hulpmiddel voor indoor roeiers die willen verbeteren van hun techniek, hun conditie willen verbeteren en hun prestaties willen bijhouden.

Verder kunnen we de volgende boeken adviseren:

 1. “Indoor Rowing for Fitness, Health and Wellbeing” van Dr. J.D. Hutchison: Dit boek biedt een gids voor indoor roeien als een vorm van fitness en welzijn. Het bevat informatie over hoe indoor roeien bijdraagt aan de gezondheid, trainingsprogramma’s voor verschillende niveaus van conditie en adviezen over hoe de trainingen kunnen worden aangepast aan specifieke doelen.
 2. “The Indoor Rowing Training Guide” van Dr. David Martin: Dit boek biedt een gids voor indoor roeien, met specifieke aandacht voor hoe de technieken kunnen worden verbeterd om efficiënter te roeien. Het bevat ook trainingsprogramma’s en oefeningen om de technieken te verbeteren.
 3. “Rowing to Win” van Joe Paduda: Dit boek biedt een gids voor het bereiken van succes in indoor roeien, met specifieke aandacht voor mentale voorbereiding, technieken voor efficiënt roeien en trainingsprogramma’s.

Deze boeken bieden een gedetailleerde analyse van de technieken en trainingen voor indoor roeien en kunnen van nut zijn voor indoor roeiers die willen verbeteren van hun techniek, hun conditie willen verbeteren en hun prestaties willen bijhouden. Het zijn specifiek gericht op indoor roeien met de Concept2 roeimachine, de meest populaire roeimachine voor indoor roeien. Het is belangrijk om te onthouden dat boeken alleen een onderdeel zijn van het leerproces en dat het ook noodzakelijk is om onder professionele begeleiding te trainen en te oefenen om echt te verbeteren.

Boeken over roeien – techniek en training

In de onderstaande boeken ligt de focus op de techniek van het roeien en hoe je efficiënt kunt trainen. mMet de techniek bedoelen we dus de houding en beweging van de roeier en niet de techniek van het roeiappparaat.

Biomechanics of Rowing

“Biomechanics of Rowing” is een boek geschreven door Dr. Volker Nolte. Dr. Nolte is een expert op het gebied van sport biomechanica en heeft zich specifiek gericht op roeien. Het boek biedt een gedetailleerde analyse van de biomechanica van roeien, met specifieke aandacht voor de technieken van de roeier, de fysiologie van de beweging en de belasting van het lichaam tijdens het roeien. Het boek is geschreven voor zowel roeiers als coaches en fysiotherapeuten die geïnteresseerd zijn in het begrijpen en verbeteren van de biomechanica van roeien.

Het boek behandelt onderwerpen als de anatomie en fysiologie van de roeier, de technieken van de roeier, de belasting van het lichaam tijdens het roeien en de preventie van blessures. Het boek bevat ook veel afbeeldingen en diagrammen om de technieken en bewegingen te illustreren. De auteur heeft in dit boek zijn jarenlange ervaring als roeier en trainer gebruikt om een compleet beeld te geven van de biomechanica van roeien.

Training for the Complete Rower

“Training for the Complete Rower” is een boek geschreven door Dorsey Standish, een ervaren roeier en trainer. Het boek biedt een uitgebreide en gedetailleerde blik op de sport van roeien, met specifieke trainingen en programma’s voor zowel beginnende als gevorderde roeiers. Het omvat onderwerpen zoals techniek, fysiologie, mentale voorbereiding, voeding en blessurepreventie. Het boek behandeld de basisbeginselen van roeien, zoals de juiste technieken, het opbouwen van conditie, de fysiologie van de inspanning en het verbeteren van de mentale focus. Het biedt ook specifieke trainingsschema’s en advies voor het verbeteren van uw prestaties en het bereiken van uw doelen.

Het boek is bedoeld als een complete gids voor het verbeteren van prestaties en het bereiken van persoonlijke doelen in de roeisport. Het is geschreven voor zowel beginnende als gevorderde roeiers en coaches die hun prestaties willen verbeteren, en ook voor fysiotherapeuten en sportpsychologen die werken met roeiers. Het boek is een goed hulpmiddel om te leren hoe je efficiënter kunt trainen, hoe je blessures kunt voorkomen en hoe je mentaal sterk kunt blijven tijdens de trainingen en competities.

High Perfomance Rowing

“High Performance Rowing” is een boek geschreven door Steve Redgrave en Dr. Jurgen Grobler. Steve Redgrave is een van de meest succesvolle roeiers aller tijden, met vijf olympische gouden medailles op zijn naam. Dr. Jurgen Grobler is een ervaren roeitrainer die heeft gewerkt met veel succesvolle roeiers en teams. Het boek biedt een unieke blik op het bereiken van hoogpresterende prestaties in de roeisport, met inzicht in de training, mentale voorbereiding, teamwerking en het omgaan met druk. Het boek is geschreven voor zowel beginnende als gevorderde roeiers en coaches die hun prestaties willen verbeteren.

Hieronder vermelden we nog enkele andere boeken over roeien en training voor roeiers die nog niet eerder genoemd zijn:

 1. “The Winning Mind: A Guide to Peak Performance” van Dr. Steve Peters: Dit boek beschrijft hoe mentale training kan bijdragen aan succes in sport, en geeft specifieke adviezen voor roeiers over hoe ze hun mentale vaardigheden kunnen verbeteren.
 2. “The Science of Rowing” van Dr. Colin Yeo: Dit boek biedt een wetenschappelijke analyse van de biomechanica, fysiologie en mentale aspecten van roeien. Het is bedoeld voor roeiers, coaches en wetenschappers die geïnteresseerd zijn in het begrijpen van de wetenschap van roeien.
 3. “The Oxford Book of Rowing” edited by Dan Topolski: Dit boek is een verzameling van verhalen, anekdotes en geschiedenis van de roeisport, met bijdragen van vele bekende roeiers en coaches. Het is een boek vol met inspiratie en inzicht in de sport van roeien.
 4. “Rowing Faster” van Volker Nolte: Dit boek biedt een uitgebreide analyse van de technieken van roeien, met specifieke aandacht voor hoe deze kunnen worden verbeterd om sneller te roeien. Het boek bevat ook trainingsprogramma’s en oefeningen om de technieken te verbeteren.
 5. “Rowing: Steps to Success” van Karen C. Jarchow: Dit boek biedt een stap-voor-stap-benadering voor het leren van de technieken van roeien, met specifieke aandacht voor zowel beginnende als gevorderde roeiers. Het bevat ook trainingsprogramma’s en oefeningen om de technieken te verbeteren.

Houd er rekening mee dat de meeste boeken specifiek gericht zijn op de sport roeien op water, maar veel van de principes en technieken kunnen ook worden toegepast op indoor roeien.

Boeken over roeien – inspiratie

Inspiratie op doen door een boek over roeien te lezen waarbij het niet gaat over trainingsvormen. Soms is het gewoon leuk om inspiratie op te doen door te lezen hoe andere mensen enthousiast zijn over het roeien. Het lezenover het stellen van doelen, of het nu gaat om verre reizen en ontberingen of het toewerken naar een top prestatie, kan jou ook motiveren. Dat is tenminste mijn ervaring.

Er zijn enkele boeken over roeien die niet specifiek gericht zijn op training, maar wel interessant zijn voor roeiers die op zoek zijn naar inspiratie of een andere kijk op de sport. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. “The Boys in the Boat” van Daniel James Brown: Dit boek vertelt het verhaal van de Amerikaanse roeiers die deelnemen aan de Olympische Spelen van 1936 en de strijd om de gouden medaille. Het is een meeslepend verhaal over de geestdrift en het teamwork van de roeiers, en het biedt een unieke kijk op de sport in de jaren 30.
 2. “Rowing to Latitude: Journeys Along the Arctic’s Edge” van Jill Fredston: Dit boek beschrijft de avonturen van de auteur en haar echtgenoot als ze de Noordpool in een roeiboot bevaren. Het is een verhaal over uitdagingen, avontuur en de kracht van de natuur.
 3. “The Amateurs” van David Halberstam: Dit boek gaat over een groep amateurroeiers die proberen te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 1984. Het is een inspirierend verhaal over vastberadenheid, discipline en de drang om te excelleren.
 4. “The Secret Race” van Tyler Hamilton and Daniel Coyle: Dit boek gaat over de wereld van professionele wielrennen en de geheimen van het winnen op hoog niveau. Hoewel het niet specifiek over roeien gaat, biedt het wel een interessante kijk op de mentale en fysieke aspecten van topsport en de druk om te winnen.
 5. “Head of the River: A History of the Boat Race” van Daniel Topolski : Dit boek gaat over de historie van de Boat Race tussen Oxford en Cambridge, een van de oudste en meest prestigieuze roeiwedstrijden ter wereld. Het biedt een fascinerende kijk op de geschiedenis van de sport en de rivaliteit tussen de twee universiteiten.

Meer informatie

Wil je niet wachten op een boek dan kan je op deze site direct meer lezen over hoe je moet trainen op de roeitrainer of ben je een beginner dan is het schema roeitrainer beginner zeker iets voor jou. Dit schema bevat ook heel veel oefeningen om de techniek goed aan te leren.

Ben je opzoek naar een leuk boek als cadeau maar wil je toch liever geen boek over roeien geven, kijk dan ook eens op boekendief.nl

banner

Kies jouw budget voor een roeimachine