Roeiapparaat gebruiken: 10 super tips om (weer) te starten

Roeitrainer-gebruiken-herfst-en-winter

🙋 Actuele aanbiedingen: Bekijk nu de actuele roeitrainer aanbiedingen


(Opnieuw) beginnen met een roeiapparaat gebruiken om (thuis) aan je conditie te werken, daar is het nu de tijd van het jaar voor.
De zomer is misschien niet de periode waarin je jouw roeitrainer het meest gebruikt. Veel mensen gebruiken de zomer voor andere al dan niet sportieve activiteiten. Misschien heb je genoten van verfrissende zwempartijen, fietstochten door het groen en ontspannende wandelingen langs het strand.
Maar nu de bladeren langzaam van kleur veranderen en weer gaan vallen en de ochtenden koeler worden, is het tijd om de aandacht weer te richten op jouw fitnessdoelen en de vertrouwde roeitrainer.
Met een roeiapparaat hoef je geen training meer over te slaan, ook wanneer het weer buiten wat minder wordt.

In deze blog helpen we je op weg om jouw trainingen weer op te pakken. Belangrijk is om dit ‘slim’ te doen. Weer starten met trainen is één, dit efficiënt doen is twee. Ook voor beginners gelden de tips die we hieronder geven.

Roeiapparaat gebruiken: Het belang van een slimme (her)start

Misschien heb je de zomer op een heel andere manieren fanatiek gesport, het kan ook zijn dat je juist heel weinig hebt gedaan en je conditie achteruit is gegaan. Hoe dan ook, het is een goed plan om jouw trainingen op de roeitrainer weer slim op te pakken. Met onderstaande tips zorgen we ervoor dat je dat op de meest efficiënte manier kunt doen.
Maar ook wanneer je voor het eerst start op een roeitrainer zijn onderstaande tips juist heel belangrijk om kennis van te nemen.

Populaire roeitrainers voor beginners

Roeiapparaat hoe gebruiken tip 1: Oefen de juiste houding en techniek

Zeker wanneer je helemaal begint met roeien op een roeiapparaat is het belangrijk om veel aandacht aan een juiste houding en techniek te oefenen. Maar ook wanneer je een tijd niet hebt geroeid kan het zeker geen kwaad extra op de juiste houding en techniek te focussen.

Een goed begin is het halve werk
Bij het roeien haal je de meeste kracht uit je benen wanneer je de juiste techniek gebruikt. Je benen hebben de grootste spieren en deze gebruik je aan het begin van de haal tijdens de ‘catch’ fase.

Ben je niet bekend met de termen catch, drive, finish en recovery, dan is het zeker zaak je hierin te verdiepen. Dit zijn namelijk de 4 fases waarin je een roeislag kunt verdelen. Het juist uitvoeren is van belang voor een efficiënte roeislag en het voorkomen van blessures.
Op deze site kan je hier veel informatie over vinden. Lees ons artikel over de juiste roei houding en techniek met uitleg en oefeningen.

Roeiapparaat gebruiken tip 2: Bouw je trainingen geleidelijk op

Wanneer je nog nooit op een roeiapparaat hebt geroeid, is het naast het focussen op een juiste techniek ook belangrijk om je trainingen rustig op te bouwen. Dit geldt zowel voor de duur van je trainingen als voor de intensiteit voor de trainingen. Heb je een tijd niet geroeid dan geldt hetzelfde, bouw rustig op.

Start je met roeien dan hebben we een mooi roeitrainer schema voor beginners, Dit schema voorziet in een geleidelijke opbouw en in het schema is ook ruimte ingebouwd voor techniek en ademhaling oefeningen.

Roeiapparaat hoe gebruiken tip 3: Reguleer je ademhaling

Eigenlijk hoort dit een beetje bij een juiste techniek. Jet ademt uit wanneer je kracht zet en ademt weer in tijdens de recovery fase. In het begin is dit misschien iets waar je op moet letten. Er staan ook oefeningen voor in het beginnersschema roeitrainer en we hebben een uitgebreide blog over ademhaling op de roeitrainer.

roeiapparaat gebruiken - reguleer je ademhaling


Het is niet moeilijk om een juiste manier van ademhalen onder de knie te krijgen en het is een vrij natuurlijke manier om tijdens je workout toe te passen. Juist wanneer je weer start met roeien en in de opbouw van je trainingen zit, is het goed om de techniek en het ademhalen te oefenen. Wanneer je dan de trainingen verder gaat uitbouwen qua duur en intensiteit kan je daar nuttig gebruik van maken.

Roeiapparaat gebruiken tip 4: Bepaal je fitness doelen

Bepaal je fitnessdoelen en denk na hoe je het roeiapparaat gebruiken gaat om deze doelen te bereiken. Zo kan een doel zijn om af te vallen, maar je kan ook een doel hebben om je tijd op de 5 km te verbeteren. Andere doelen kunnen zijn om je core (en conditie) te trainen om blessures bij andere sporten te voorkomen, maar ook het voldoende bewegen in de herfst/winter kunnen een doel zijn. Kortom de doelen kunnen per persoon verschillen.

Wil je weten of jij wel genoeg beweegt? Doe de test

Roeiapparaat gebruiken tip 5: Zorg dat je trainingsdoel realistisch is

Je kunt natuurlijk jouw doelen enorm hoog stellen: “ik wil een wereldrecord op de 2 km indoor roeien” of: “ik wil in één maand 10 kg afvallen”.
Nu, ik kan je verzekeren dat dit soort doelen meestal niet gehaald worden en demotiverend werken. Beter is het om je doelen wat realistischer te stellen, zodat de kans groter is dat je jouw doel gaat bereiken. Ook werkt het goed om ’tussendoelen’ te stellen, je hebt een lange termijn doel, maar op de weg daarnaartoe allemaal kleine mijlpalen waar je naartoe kunt werken en die je af kunt vinken.

Roeitrainers voor het serieuze werk

Roeiapparaat gebruiken tip 6: Kies een goed schema wat bij jouw doel past

Pffff, dit is misschien wel het moeilijkste. Ieder mens is anders, iedereen heeft verschillende doelen en de conditie van de meeste mensen verschilt. Daarbij komt ook nog dat niet iedereen even veel tijd heeft om te trainen of er evenveel tijd in wil steken.

Op onze site vindt je heel veel informatie over trainen. Echter een passend schema voor jouw situatie zal je waarschijnlijk niet vinden. Wat je wel kunt vinden is heel veel informatie over soorten trainingen en waar een goed schema aan moet voldoen. Wees creatief en probeer aan de hand van deze informatie zelf jouw eiegn schema ‘op smaak’ te maken.

Waar een goed schema altijd aan moet voldoen is:

  • Een verstandige opbouw
  • Voldoende afwisseling
  • Voldoende herstel na intensieve trainingen

Roeiapparaat gebruiken tip 7: Juiste voeding en hydratatie

Een juiste voeding en hydratatie helpt bij het realiseren van je doelen en niet alleen als je af wilt vallen.

roeiapparaat gebruiken - gezonde voeding

Sowieso is goede voeding heel belangrijk voor jouw algehele fitheid. Eigenlijk weten we allemaal wel dat een chocolade reep slechter is dan 2 stuks fruit. Maar ja, ongezond voedsel is soms ook best wel lekker.
Mijn tips zijn: haal gewoon geen slecht eten in huis, als het er niet is kan je het ook niet makkelijk pakken. Gun je zelf 1x per week wel iets waarvan je weet dat het wat minder gezond is, dan hou je het langer vol om door te zetten met gezond eten.

Na het roeien is het belangrijk het vocht wat je verloren hebt aan te vullen. Ik gebruik daarvoor drinken met weinig suiker, weinig vet en veel proteïnen. Dat is goed voor je herstel en spieropbouw.

Roeiapparaat gebruiken tip 8: Zorg voor voldoende herstel / luister naar je lichaam

Tussen de trainingen door moet je voldoende herstellen. Voldoende nachtrust is één van de belangrijkste manieren om goed te herstellen. Maar er zijn nog meer zaken waar je rekening mee kunt houden. Zo is het heel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Te moe of pijntjes? Negeer deze signalen niet, maar pas je training aan. Een rustige training ipv een HIIT training, of een training overslaan is vaak een goede beslissing. Uit ervaring weet ik dat dat best lastig is, maar je daarmee we vervelende blessures kunt voorkomen.

roeiapparaat gebruiken - goede nachtrust

Roeiapparaat gebruiken tip 9: Houd een logboek bij

Het is leuk en werk motiverend om bij te houden wat voor workouts je gedaan hebt. Bovendien is het nuttig. Zo zijn er tegenwoordig zat apps waarmee je jouw trainingen kunt loggen en delen met anderen. Dat stimuleert enorm.
Ook kan je een logboek gebruiken om later te zien wat je gedaan hebt en te analyseren of sommige dingen misschien anders of beter kunnen om een nog beter resultaat te behalen. Bekijk ook eens ons overzicht van alle apps voor roeitrainers.

Roeiapparaat gebruiken tip 10: Zet door

De meest belangrijke factor om je doelen te bereiken is dat je volhoud en je trainingen consequent uitvoert. Maar niet koste wat het kost. Bij pijntjes, ziekte en oververmoeidheid liever eens een training overslaan, dat komt het resultaat op de lange termijn ten goede.

Succes met trainen en veel plezier!

.

banner

Kies jouw budget voor een roeimachine