Roeitrainer app – welke apps zijn er en wat is de meerwaarde?

roeitrainer app - overzicht van de roeitrainer apps

🙋 Actuele aanbiedingen: Bekijk nu de actuele roeitrainer aanbiedingen


Een roeitrainer app kan het trainen leuker en ook effectiever maken. Maar welke roeitrainer apps zijn er nu beschikbaar en wat kan je ermee?

Als eerste moet gezegd worden dat het aantal roeitrainer apps niet zo heel groot is. Zeker als je dit vergelijkt met apps die er bestaan voor indoor fietsen. Misschien ook wel logisch, roeien is een wat kleinere sport dan fietsen. Kijk maar eens hoe vaak je wielrennen op TV kunt kijken en vergelijk dit met hoe vaak er roeien op TV is.

We bespreken de mogelijkheden van bijvoorbeeld de Kinomap app, Ergdata app en logbook concept2.com, liverowing app.

Roeitrainer app – welke functionaliteit kan je verwachten

Waar moet je aan denken bij het gebruik van een roeitrainer app? Wij noemen de  volgende opties:

 • Je maakt de training leuker door een virtuele route te ‘roeien’
  Terwijl je roeit, bekijk je een route die je roeit, alsof je zelf in een roeiboot zit. Omdat je altijd met de rug in de vaarrichting zit, zie je niet waar je heen gaat, maar waar je geweest bent. Er zijn niet veel apps die dit ondersteunen en het aantal te varen routes is beperkt.
 • Door competitie met anderen haal je meer uit jezelf
  Ben je competitief ingesteld, dan wil je natuurlijk jouw prestaties meten met die van jouw eerdere prestaties of die van anderen. Ook wil je misschien online wedstrijden doen.  
 • Logboek
  Jouw trainingen worden nauwkeurig bijgehouden. Je kan je trainingslogboek gebruiken om jouw trainingen te evalueren en bij te stellen.

Roeitrainer app – Welke zijn er?

We geven een uitgebreid overzicht van de beschikbare roeitrainer apps en bespreken welke functionaliteit je kunt verwachten. Welke roeitrainer je in huis hebt, bepaalt ook vaak welke apps je kunt gebruiken. Wil je een roeitrainer aanschaffen let dan ook goed op welke roeitrainer apps je kunt gebruiken als je dit belangrijk vindt.
Sommige roeitrainer apps zijn (alleen het eerste jaar) gratis, maar er zijn er ook waar je voor moet betalen.

Concept2 – ergdata app, log.concept2.com website en liverowing app

Bezit je een Concept2 of overweeg je een Concept2 aan te schaffen? Wij zijn sowieso fan van Concept2 roeitrainers. Dat komt mede door de fantastische mogelijkheden die de PM5 monitor biedt in combinatie met de gratis Ergdata app en de mogelijkheden van het online logbook. Heb je een Concept2 dan kan je hier gratis gebruik van maken.

Wat je niet hebt is de mogelijkheid om een virtuele route te roeien, maar dat zal je niet gaan missen. We geven aan het eind van dit artikel daar ook alternatieven voor.

Wat je wel krijgt is zeer uitgebreid logbook, je kan zien welke workouts je allemaal gedaan hebt.

Van iedere training kan je een uitgebreid overzicht terug zien, door in te zoomen op de betreffende sessie. Ook kan je eventueel iedere training van commentaar voorzien.
Bekijk de figuur hieronder. Je ziet in de grafiek je snelheid, slagen per minuut en hartslag.
Uit de grafiek kan je aflezen dat er begonnen is met een warming up, 3x een langere interval + herstel, 3x een wat kortere interval + herstel en 3x een korte interval. Hoe korter het interval hoe hoger de pace. Afgesloten met een cooling down.

Ook bestaat er de mogelijkheid om over bepaalde afstanden en tijden jouw resultaten te delen en deze terug te zien in ranking lijsten. Je kan op deze manier jouw resultaten vergelijken met die van anderen.
Wil je een eerdere prestatie verbeteren, dan kan je ervoor kiezen om een ‘pace boat’ het tempo van jouw vorige poging weer te geven. Je roeit dan als het ware tegen jezelf.

Ook is het mogelijk om aan challenges mee te doen. Hiervoor wordt de liverowing app gebruikt. Je kan dan online tegen anderen roeien.
Ook kan je via de logbook pagina een ‘Workout of the Day’ (WOD) kiezen om inspiratie voor trainingen op te doen. Dit kan ook wanneer je geen Concept2 hebt. Heb je wel een Concept2 dan wordt de lettercombinatie aan gegeven hoe je je PM3/PM4 of PM5 in kunt stellen voor de WOD.

Roeitrainer app - Workout of the day

Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen van deze apps:

Gratis ✔️
Ergdata app geeft info tijdens de training ✔️
Logbook legt trainingsdata vast ✔️
Ranking lijsten ✔️
Mogelijkheid om aan Challenges deel te nemen (liverowing app) ✔️
Actieve community ✔️
Workout of the Day (ook  beschikbaar voor niet Concept2 bezitters) ✔️
Geen virtuele routes ❌
Alleen voor Concept2 roeitrainer eigenaren ❌

Kinomap app

De Kinomap app is ook één van de betere apps. Met deze app is het mogelijk virtuele routes te ‘varen’. Je moet hier echter wel voor betalen (80 Euro per jaar is de meest gekozen abonnementsvorm).
Wat deze Kinomap app verder mogelijk maakt is:

 • Gestructureerd te trainen
 • Analyseren van je trainingen
 • Officiële uitdagingen aangaan
 • Weergave op afstand en
 • Social interfacing

Roeitrainer app – koppelen aan andere apps

Er bestaan steeds meer apps die jouw activiteiten (verschillende sporten) verzamelen en weer kunnen geven. Dit mede om aan iedereen te kunnen laten zien hoe actief je wel niet bent. We noemen bijvoorbeeld Garmin Connect en Strava.

Als je dat belangrijk vindt, ga dan na met welke voor jou belangrijke apps je de roeitrainer app kunt koppelen, dat voorkomt teleurstellingen.

Uitdrukking
Als het niet op Strava staat is het niet gebeurd

Roeitrainer app – Conclusie

Er zijn niet heel veel roeitrainer apps. Wil je competitief roeien op de roeitrainer en serieus trainen, dan bieden de Ergdata app, log.concept2.com website icm de liverowing app de beste mogelijkheden.

Roeitrainer app – leuke gratis opties

Inspiratie op doen voor trainingen kan je doen door een Work out of the Day te kiezen op de logbook.concept2.com website. Je kan deze eventueel ook dagelijks in je mail krijgen als je dat wilt.
De zeldzame keren dat er roeien op televisie is, kan je gebruiken. Plan een workout op hetzelfde tijdstip. Het is leuk om tijdens het kijken van een wedstrijd zelf te roeien, je ziet dan ook wat voor hoog slagritme wedstrijdroeiers gebruiken. Het stimuleert je enorm (mij wel in ieder geval).
Zoek op youtube naar videos met roeitochten of trainingen. Bekijk deze op jouw TV of Ipad terwijl je aan een workout bezig bent op jouw roeitrainer.

https://www.youtube.com/watch?v=9_i5HLQS45M
https://www.youtube.com/watch?v=st_AakadXdk

Veel gestelde vragen

Wat is de beste roeitrainer app?

Dat is afhankelijk van de roeitrainer die je gebruikt. Niet alle roeitrainers kunnen met alle apps omgaan. De beste keuze is de Concept2 met de gratis apps die daarbij horen

Roeitrainer Strava – Kan ik mijn roei workout in Strava zichtbaar maken?

Ja, met de juiste roeitrainer app kan je jouw workout zichtbaar maken in Strava. Dat kan bijvoorbeeld met de ErgData app, maar ook met Kinomap

Kunnen alle roeitrainer apps op iedere roeitrainer gebruikt worden?

Nee, welke roeitrainer app je kunt gebruiken is afhankelijk van de roeitrainer die je in bezit hebt. Let hier op als je een roeitrainer kopen gaat.
banner

Kies jouw budget voor een roeimachine