Het ziekenhuisdieet is een populair dieet dat belooft om je snel gewicht te laten verliezen. Het is een echt crashdieet. Oorspronkelijk was het ontworpen voor patiënten die voor een operatie snel gewicht moesten verliezen. Veel mensen willen dit dieet uitproberen en daarnaast ook sporten. Bewegen is natuurlijk een goede manier om gewicht te verliezen. Is een roeitrainer dan ook geschikt?
Wat is het ziekenhuisdieet?
Voordat we deze vraag kunnen beantwoorden, moeten we eerst begrijpen wat het ziekenhuisdieet precies is. Dit dieet werd oorspronkelijk ontworpen voor patiënten die snel gewicht moesten verliezen voor een operatie. Het is een caloriebeperkend dieet dat hoofdzakelijk bestaat uit fruit, groenten en magere eiwitten. Je consumeert een minimum aan calorieën en suikers.
Het ziekenhuisdieet is een laagcalorisch dieet. Het heeft als doel om je in een korte tijd veel gewicht te laten verliezen. Dit doe je door je calorie-inname aanzienlijk te beperken. Het is belangrijk om op te merken dat dit een crashdieet is, wat betekent dat het geen langetermijnoplossing is. Artsen en voedingsdeskundigen raden vaak aan om voorzichtig te zijn met dit soort diëten, vooral als je het voor een langere periode wilt volgen.
Voordelen van de roeitrainer
De roeitrainer is een veelzijdig fitnessapparaat. Het is geweldig voor het opbouwen van kracht en het verbeteren van je conditie. Een roeitrainer traint bijna alle grote spiergroepen, waaronder je rug, benen en armen. Het is ook een goede manier om calorieën te verbranden. Een roeitrainer is een apparaat dat het roeien op water simuleert. Je zit op een schuivend zitje en trekt een handvat naar je toe, terwijl je met je benen duwt.
Is de combinatie verstandig?
Er zijn meerdere versies van het dieet in omloop. Bij sommige eet je net wat meer dan bij andere versies. Toch is het altijd vrij laag in calorieën. Iets om rekening mee te houden als je ernaast ook veel wilt bewegen. Hieronder bekijk ik of het een goede combinatie kan zijn.
Energetische behoeften
Een van de belangrijkste factoren die je moet overwegen, is dat beide activiteiten energie vereisen. Het ziekenhuisdieet geeft je weinig calorieën. Combineer je dit met de calorieverbranding van roeitraining, dan kan het zijn dat je te weinig energie binnenkrijgt. Als je het originele ziekenhuisdieet aanhoudt, is dit vaak echt veel te weinig om er daarnaast ook (intensief) bij te sporten.
Spierherstel
Roeitraining kan intensief zijn en vraagt veel van je spieren. Eiwitten spelen een belangrijke rol in het herstel van spieren. Het ziekenhuisdieet bevat wel eiwitten, maar in minimale hoeveelheden. Hierdoor kan je spierherstel in het geding komen.
Voedingsstoffen
Het ziekenhuisdieet is niet erg gevarieerd en je mist daardoor mogelijk essentiële voedingsstoffen. Als je intensief traint op een roeitrainer, is een gevarieerd dieet met voldoende voedingsstoffen nog belangrijker. Je vraagt je dan misschien ook af of cola zero gezond is of je niet beter een wat meer calorierijkere drank kan nemen. Dit overleg je goed met een voedingsdeskundige of diëtist.
Advies van experts
Het is altijd verstandig om met een arts of voedingsdeskundige te overleggen als je een dieet en een nieuwe trainingsroutine wilt combineren. Zij kunnen je situatie het beste inschatten en je voorzien van persoonlijk advies.