Home » Blog » Roeitrainer voordelen nadelen

Roeitrainer voordelen nadelen

roeitrainer voordelen nadelen

De voordelen van een roeitrainer zijn dat je in huis op een laagdrempelige manier met weinig kans op blessures aan je conditie en spierkracht kunt werken. De roeitrainer voordelen nadelen op een rij:
– Laagdrempelig, iedereen kan er mee beginnen
– Thuis trainen
– Geen dure outfit nodig
– Kleine kans op blessures
– Cardio training
– Veel spieren worden getraind
– Je valt af

Roeitrainer voordelen – Laagdrempelig

Het trainen op een roeitrainer is laagdrempelig. Iedereen kan ermee beginnen. Van absolute beginner die nog nooit getraind heeft tot ervaren (duur)sporters die in andere takken van sport al vele uren gemaakt hebben. Ook is een roeitrainer geschikt voor zowel jongeren als ouderen. Zelfs na je pensioengerechtigde leeftijd kan je binnen met trainen op een indoor roeier, je kan het zelfs van achter de geraniums doen 😉
Wat belangrijk is dat je in het begin de juiste houding in de verschillende fases van het roeien aanleert. Een verkeerde houding kan tot blessures leiden.

Thuis trainen

Beschik je thuis eenmaal over een roeitrainer dan is het voordeel dat je op ieder door jouw gewenst moment een training kan doen. Je hebt geen abonnement op de sportschool nodig en bent niet afhankelijk van openingstijden. Ook heb je geen reistijd. Het weer doet er niet toe dus een ideale vervanging van een fietstraining in de stromende regen in de kou.

Om op een roeitrainer te trainen heb je geen dure outfit nodig, een simpel t-shirtje, een broekje (deze moet wel lekker zitten, bij voorkeur een tight) en een paar sportschoenen zijn voldoende.

Tijdens een training kan je naar muziek luisteren of televisie kijken, of je favoriete film/serie bekijken. Ik zelf ben gek van sport en kijk altijd graag naar sporten op TV, je hoeft je dan niet schuldig te voelen dat je zelf op de bank zit terwijl anderen bewegen 😉
Wanneer je de juiste techniek nog niet beheerst, is het zaak je daar eerst op te focussen. Het advies is om dan geen televisie te kijken omdat je teveel afgeleid wordt.

Roeitrainer voordelen – Weinig kans op blessures

Veel sporten zijn belastend voor je spieren en gewrichten. Dat komt doordat je bij veel sporten je eigen lichaamsgewicht moet dragen. Vooral voor mensen met overgewicht is dit een groot risico. Ook is bij een aantal sporten het gebruik van een beperkte hoeveelheid spiergroepen een risico. Neem als voorbeeld hardlopen. Bij hardlopen is de impact van de landingen vaak een oorzaak van blessures, zeker als er te eenzijdig getraind wordt.
Bij trainen op een roeitrainer is er geen schokbelasting op je spieren, je traint je hele lichaam. Hierdoor is er weinig kan op blessures. Aandachtspunten zijn een correcte houding tijdens de oefening en een verantwoorde opbouw van de training.

Veel spieren worden getraind

Tijdens een training op een roeitrainer gebruik je zowel je onderlichaam, core en bovenlichaam. Je doet eigenlijk een full-body work-out. Dat is één van de voordelen van een roeitrainer. Tijdens de verschillende fases van de beweging worden verschillende spieren aangesproken. Welke spieren worden gebruikt op een roeitrainer staat elders beschreven op deze website.

Cardio training

Omdat je tijdens een training op een roeitrainer al je spieren aanspreekt worden je hart en longen automatisch ook getraind. Doordat je veel spieren gebruikt zullen al deze spieren van zuurstof (en brandstof) moeten worden voorzien. Hierdoor zullen je longen en als gevolg daarvan je hart harder moeten gaan werken.
Een hartslagmeter is een goed hulpmiddel om met de juiste intensiteit te trainen.

Je valt af

Door de inspanning tijdens een training kan je af gaan vallen. Afvallen gebeurt natuurlijk alleen als je meer calorieën verbrand dan dat je calorieën inneemt.
Wanneer je als doel afvallen hebt, is het trainen op een roeitrainer uitermate geschikt. Doordat je tijdens een training op een roeitrainer relatief veel calorieën verbrand ten opzichte van andere trainingen.
Wel is het goed om na te denken over het schema voor afvallen en je voedingspatroon.
Buiten dat je waarschijnlijk gewicht gaat verliezen zal je je veel energieker gaan voelen, omdat je fitter wordt.

Roeitrainer voordelen nadelen – Conclusie

Roeitrainer voordelen nadelen samengevat. Er zijn dus genoeg voordelen wanneer je een roeitrainer gebruikt voor jouw workouts. Zijn er dan ook nadelen wanneer je een roeitrainer voor thuis aanschaft? Een nadeel is natuurlijk dat een roeitrainer geld kost, maar dat is met alle fitness apparaten die je aanschaft. Een roeitrainer neemt wel wat meer ruimte in dan andere fitness toestellen. Zeker tijdens gebruik.

Veel gestelde vragen

Wat zijn de voordelen van een roeitrainer?

De voordelen van een roeitrainer zijn:
– Laagdrempelig
– Goede mix van cardio en kracht training
– Je gebruikt spieren in je hele lichaam

Wat zijn de nadelen van een roeitrainer?

Buiten dat de aanschaf geld kost en een roeitrainer ruimte inneemt, heeft de aanschaf van een roeitrainer alleen maar voordelen. Een aandachtspunt voor beginners is een juiste houding en trainingsopbouw.

nv-author-image

Op Roeitrainer365.nl geven wij veel informatie over roeitrainers. Wij vinden dat een roeitrainer het beste fitness toestel is waarmee je thuis aan je algemene fitheid kunt werken. Deze website wordt bijgehouden door de redactie van Sportmedia365

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *