Hoeveel calorieën verbrand je op de roeitrainer?

Hoeveel calorieën verbrand je op de roeitrainer

🙋 Actuele aanbiedingen: Bekijk nu de actuele roeitrainer aanbiedingen


Op de vraag: Hoeveel calorieën verbrand je op de roeitrainer? is niet een eenduidig antwoord te geven omdat dit van een aantal factoren afhangt.
Mensen zoeken ook wel op calorieverbruik roeien, calorieverbruik roeitrainer, calorieën verbranden roeien, calorieën verbranden roeiapparaat of calorieën verbranden roeimachine.

Welke factoren zijn belangrijk voor bepalen hoeveelheid verbrande calorieën?

Bij het bewegen op een roeitrainer zijn lichaamsgewicht en intensiteit van de uitgevoerde beweging, alsmede de duur van de oefening van belang. Ook is de mate van geoefendheid van belang, hoe efficiënt voert jouw lichaam de beweging uit. Dus het antwoord op de vraag: Hoeveel calorieën verbrand je op de roeitrainer? is afhankelijk van meerdere factoren.

Formule voor berekenen verbrandde calorieën

Het totaal aantal verbrandde calorieën (kcal) bij een sport of activiteit berekenen we met behulp van de volgende formule:

MET Waarde x Gewicht (kg) x 0,0175 x aantal minuten

De MET (Metabolic Equivalent of Task) waarde van een sport of activiteit is dus van belang. Deze MET waarde is vastgesteld voor een aantal sporten en activiteiten. Wat daar weer van belang is, is de intensiteit van bewegen. Hoe hoger de intensiteit, hoe hoger de MET waarde.

Als voorbeeld kunnen we een berekening maken voor een persoon van 90 kilo, die een workout op de roeitrainer doet van 30 minuten op lage intensiteit. De MET waarde voor bewegen op de roeitrainer kan variëren van 6 tot 12 afhankelijk van de intensiteit. De berekening wordt dan als volgt. 

6 x 90 x 0,0175 x 30 = 283,50 kilocalorieën 

Het blijft gaan om een schatting. De werkelijke hoeveelheid verbrandde calorieën hangt ook af van de intensiteit, geslacht, leeftijd, lengte en lichaamssamenstelling. 

Roeitrainer calorieën – in een tabel

In onderstaande tabel hebben we deze formule ingevuld voor verschillende intensiteiten en lichaamsgewichten. Je ziet dat het heel erg verschilt wat je lichaamsgewicht is en met welke intensiteit je traint. De kans is vrij groot dat je de MET factor 12 die hoort bij een hoge intensiteit zeker geen uur vol gaat houden.

Roeitrainer calorieën in de praktijk

Ik heb bij mijzelf gecheckt of de tabel met het calorieverbruik een beetje klopt met mijn trainingen op de roeitrainer. Ik weeg zelf 90 kg en ben 66 jaar oud en train met regelmaat op een Concept2. De resultaten komen via de Ergdata app in een trainingslogboek. Zie hieronder de resultaten van 3 workouts. Achtereenvolgens een hele rustige, een ‘normale’ met gemiddelde intensiteit en een 500 meter test op mijn maximale intensiteit.

calorieverbruik roeitrainer - lage intensiteit

roeitrainer calorieën gebruikt bij gemiddelde intensiteit

Hoeveel calorieën verbrand op de roeitrainer bij hele hoge intensiteit

Je ziet dat het calorieverbruik per uur varieert van 517 tot 1337 calorieën. Dat heeft te maken met de gemiddelde intensiteit. Die varieert van een gemiddelde snelheid van 2:56,8 tot 1:45,1 per 500 meter.
Je ziet dat zowel de laagste als de hoogste waarde buiten de tabel vallen. Wat al aangeeft hoe bepalend de intensiteit is voor het caloriegebruik.
De 1337 calorieën per uur haalde ik bij een 500 meter test. Minder dan 2 minuten volle bak. Ik ga dat zeker geen uur volhouden. De 517 calorieën per uur was tijdens een hele rustig workout met techniek oefeningen.
Het middelste plaatje is een ‘gewone’ training. 706 calorieën gemiddeld per uur, met als resultaat 529 calorieën in 45 minuten. Daarvoor moet je (op mijn leeftijd) al behoorlijk je best doen. De boodschap is dat je dus best een flinke inspanning moet leveren om 500 calorieën te verbranden.

Afvallen: hoeveel calorieën moet ik verbranden om een kg gewicht kwijt te raken?

Om een kg lichaamsgewicht (dus niet vet) kwijt te raken moet je ongeveer 8000 calorieën verbranden. Let op, dit is voor ieder persoon verschillend en kan per persoon door de tijd heen ook veranderen. Met deze 8000 calorieën zitten we aan de hoge (dus veilige) kant.

Verbrand je iedere dag 500 calorieën extra dan ben je dus na 16 dagen 1 kilo kwijt. Ook dit is geen harde stelregel. Je bouwt b.v. ook spieren op, dus dat maakt weer een deel van het gewichtsverlies ongedaan, lees meer hierover in het artikel Hoe val je af op de roeitrainer?

Vergelijking met andere sporten

Hieronder een tabel met vergelijken met andere sporten

Vraag: Welke spieren gebruik je op de roeitrainer?

Veel gestelde vragen

Hoeveel calorieën verbrand je op een roeitrainer?

Op een roeitrainer verbrand je tussen de 300 en 1650 calorieën per uur. Dat is afhankelijk van jouw lichaamsgewicht en de intensiteit waarmee je roeit. De 1650 haal je alleen als je een topsporter bent. Gemiddeld zal het zo rond de 750 calorieën liggen bij een lichaamsgewicht van 90 kg.

Hoevel calorieën verbrand je met 30 minuten roeien?

Met een half uur roeien kan je tussen de 150 en 825 calorieën verbranden. Dit hangt met name af van de intensiteit waarmee je roeit, maar hangt ook af van je lichaamsgewicht.

banner

Kies jouw budget voor een roeimachine