Is roeien goed voor je rug? Een sterke core voorkomt rugklachten


🙋 Actuele aanbiedingen: Bekijk nu de actuele roeitrainer aanbiedingen


Op de vraag: Is roeien goed voor je rug? is eigenlijk maar één antwoord te geven: Ja, mits aan de juiste voorwaarden voldaan wordt. Wij proberen hier uit te leggen waarom roeien goed voor je rug is en hoe je de kans op lage rugpijn kunt voorkomen.
Met roeien gebruik je heel veel verschillende spieren waaronder je buikspieren en rugspieren, oftewel jouw core. Maar waarom is roeien nu goed voor je rug en aan welke voorwaarden moet worden voldaan. Wij leggen het uit.
Roeien en zwemmen hebben wel wat overeenkomsten, vandaar de afbeelding boven aan dit artikel. Je zou ook de vraag kunnen stellen: Is zwemmen goed voor je rug? Daar kom ik later op terug. Bewegen is goed voor je rug dat sowieso.

Is roeien goed voor je rug? Wanneer juist niet?

Voordat je als een gek op een roeimachine tekeer gaat is het goed om even te lezen welke valkuilen je moet vermijden. We sommen wat voorbeelden op wat je NIET moet doen:
– Met ernstige rugklachten zonder begeleiding trainen
– Een slechte houding en roeibeweging gebruiken tijdens het roeien
– Te hard en veel gaan trainen zonder een geleidelijke opbouw

Is roeien goed voor je rug? Is zwemmen goed voor je rug?

Als triatleet met een bedenkelijke rug, weet ik hoe belangrijk het is aandacht te besteden aan je core. Het roeien heb ik pas na mijn pensioen leeftijd ontdekt, de trigger was eigenlijk dat de zwembaden tijdens corona dicht gingen en ik een alternatief voor het zwemmen zocht.
Met hardlopen krijg je best weel wat klappen op je onderrug. Grote kans dat je daardoor lage rugpijn krijgt. Mijn ervaring is dat je met het trainen van je core deze kans aanzienlijk verkleint.
Ik doe daarvoor oefeningen en zwem en/of roei.

Overeenkomsten en verschillen tussen roeien en zwemmen

Het zijn beide sporten waarbij een juiste techniek veel voordeel brengt. Met name bij het roeien is een juiste techniek en roeibeweging essentieel om een rugblessure te voorkomen.
Met beide sporten werk je tegelijk aan je conditie als aan spierkracht. De spierbeschadiging is echter klein, dus de kans op spierpijn is laag. Je kan, mits goed getraind, makkelijk iedere dag een workout doen.
Je traint zowel je buikspieren als je rugspieren. Sterke buikspieren zijn ook belangrijk om je rugspieren te helpen en zodoende de kans op lage rugpijn te verkleinen.
Het grote voordeel van roeien is dat je dat thuis kunt doen op een roeitrainer en dus ook op ieder moment dat jou dat uitkomt. Een roeitrainer kopen is voor wat meer mensen mogelijk dan een eigen zwembad aanschaffen. Zelfs de beste goedkope roeitrainer is zeker de helft goedkoper in aanschaf dan een E-bike en gaat vele malen langer mee.

Kracht en lenigheid – Lage rugpijn weg met roeimachine

Om lage rugpijn te voorkomen is het goed zowel je buik- en rugspieren sterker te maken als soepel te houden. Met indoor roeien wordt je core sterker, maar doe je tegelijkertijd een cardio workout en train je ook andere spiergroepen.
Je kan extra grondoefeningen doen naast het trainen op een roeitrainer. Deze oefeningen kunnen bestaan uit kracht oefeningen, maar zeker ook uit lenigheid oefeningen om de eenzijdige beweging op een roeitrainer te compenseren.

Is roeien goed voor je rug? Rekoefeningen zijn belangrijk

Is roeien goed voor je rug?

Ja, roeien (op een roeitrainer) is zeker goed voor je rug. Je traint je buik- en rugspieren zodat jouw core sterker wordt. Dit voorkomt lage rugpijn klachten. Let wel op een juiste techniek en roeibeweging, bouw je work-outs rustig op en laat je door een fysio begeleiden als je al serieuze rugklachten hebt.

Welke rugspieren train je met een roeitrainer?

Tijdens het roeien gebruik je veel rugspieren. Je traint je onderrug, maar ook je bovenrug en schouders. Met name je onderrug (en buikspieren) zijn belangrijk voor een sterke core ter voorkoming van lage rugpijn.

Roeien is dus goed voor je rug, zijn en nog andere voor- en nadelen?

Goede vraag voordat je een roeitrainer kopen gaat kan je hier alle voor- en nadelen van een roeitrainer bekijken en ook waar je op moet letten bij de aanschaf.

banner

Kies jouw budget voor een roeimachine