Roeitrainer voor ouderen / senioren

roeitrainer-voor-ouderen-senioren

🙋 Actuele aanbiedingen: Bekijk nu de actuele roeitrainer aanbiedingen


Ben je op zoek naar een roeitrainer voor ouderen of senioren? Stel je jezelf de vraag wat de beste hometrainer voor ouderen of het beste fitnessapparaat voor ouderen is? Lees dan verder om erachter te komen waarom juist een roeimachine ideaal is voor ouderen / senioren. Ook proberen we uit te leggen waarom juist een roeitrainer zo goed is om op hogere leeftijd thuis aan jouw algehele fitheid te werken.

Beste hometrainer / fitness apparaat voor ouderen

Ben je wat ouder en vraag je je af op welke hometrainer of fitness apparaat jij het beste aan je conditie kan werken? Dan is het antwoord ‘een roeitrainer’.
Overigens wordt met hometrainer vaak een indoorfiets bedoel maar wij gebruiken deze term hier wat breder en zien het als een apparaat waar je thuis op kunt trainen.

Uiteraard is het antwoord gekleurd omdat ikzelf een fanatiek gebruiker ben van een roeitrainer en zeer frequent mijn workouts op doe. Maar ook ben ik ervaringsdeskundige met een lange staat van dienst in allerlei sporten en inmiddels al een paar jaar met pensioen.

Roeitrainer voor ouderen
Van alle cardio apparaten voor thuis vinden wij een roeiapparaat het meest efficiënte toestel om aan jouw algehele fitheid te werken.

Over het aantal senioren wat thuis indoor aan het roeien is zijn weinig cijfers te vinden. Zelf roei ik op een Concept 2 en de bijbehorende community geeft wel wat inzicht. Wereldwijd zijn er 10 duizenden gebruikers waarvan een heel groot deel 50+ is. Relatief zijn er meer oudere indoor roeiers dan jongere. Ook is het zo dat er heel veel kilometers worden geroeid en er veel roeiers actief hun prestaties delen op ranking lijsten.

Wat is de beste roeitrainer voor ouderen?

Wat de beste roeitrainer voor ouderen is kunnen wij niet zeggen, dat verschilt natuurlijk per persoon. Denk bijvoorbeeld aan het beschikbare budget, lichaamslengte en gewicht en de mate van getraindheid. Wat we hier wel kunnen doen is aangeven welke roeimachines wij als heel erg goed kwalificeren in verschillende segmenten.

Ik zal proberen uit te leggen waarom nu juist een workout op een roeitrainer zo goed is als je wat ouder bent.

Waarom een roeitrainer voor ouderen zo goed is

Waarom is een een roeitrainer nu een ideaal cardio apparaat voor ouderen? Buiten de voordelen van een roeitrainer die voor iedereen gelden zijn een aantal van deze voordelen specifiek voor ouderen belangrijk. Het gaat dan met name om de volgende punten:

 • Geringe kans op blessures
  Je wilt natuurlijk geen blessures oplopen. Als je wat ouder bent herstel je minder snel van een blessure, loopt je conditie harder achteruit en duurt het langer voordat je weer hersteld bent. Laat staan dat je weer terug bent op het niveau van voor de blessure. Dat wil je niet meemaken en dat hoeft dus ook niet als je een roeitrainer gebruikt.
 • Je traint en cardio en spierkracht
  Tijdens een workout train je zowel cardio als spierkracht op het niveau dat jouw lichaam aan kan. Voor iedereen zijn er passende trainingsvormen of je nu net begint met sporten of al heel goed in shape bent. Met 3 á 4 keer in de week oefenen bereik je heel veel resultaat.
 • Heel veel spiergroepen worden gebruikt waaronder je core.
  Naarmate je ouder wordt ga je langzaam aan spierkracht inboeten. Helaas het is niet anders. Wel kan je zelf dit proces vertragen door regelmatig je spieren even goed aan te spreken. Een workout op een roeitrainer is dan ideaal, je spreekt heel veel spiergroepen aan, waaronder je core (buik- en rugspieren). Toch zijn de belastingen zodanig dat je geen schokbelasting op je spieren krijgt, zodat de kans op blessures heel klein is, zoals we eerder al aangeven.
  Je core is heel belangrijk voor een juiste houding en ter voorkoming van rugklachten. Een sterke core zorgt ervoor dat je ander activiteiten zoals wandelen en fietsen, maar ook dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen en stofzuigen makkelijker en langer kunt blijven doen.

Rust roest
Bewegen is de sleutel om fit te blijven. Iets doen is altijd veel beter dan niets doen. Dat iets mag ook wel wat meer zijn, maar ook weer niet te veel.

Belangrijk is wel dat je een juiste houding en beweging hebt tijdens het indoor roeien en dat je verstandig traint. Op onze site vindt je heel veel informatie over trainen op de roeitrainer. Breng voldoende variatie aan en volg een passend schema. Zie bijvoorbeeld het beginnersschema roeitrainer.

Iets anders is dat wanneer je wat moeite hebt met heel laag te zitten en weer overeind te komen, de hoogte van de roeitrainer heel belangrijk is. Let hier op bij de aanschaf.

Beste magnetische roeitrainer voor ouderen

Een magnetische roeitrainer is zeer geschikt voor mensen met een wat kleinere beurs die een fluisterstille roeitrainer willen. Wij hebben al eens uitgezocht wat de top 3 beste magnetische roeimachine is en bevelen oudere mensen ook deze 3 roeimachines aan. Wil je weten waarom en wat de onderlinge verschillen zijn lees dan het betreffende artikel.

Deze 3 magnetische roeitrainer zijn alle drie geschikt als instapmodel. De keuze zal met name bepaald worden door de prijs. Bij deze 3 geldt wel: hoe duurdere hoe beter de trainingsmogelijkheden.

Beste roeitrainer met luchtweerstand voor ouderen

Ook hier geldt weer dat je zelf zal moeten kiezen welke roeimachine uit onze top 3 het beste bij jou past. Ga je voor een budget-model (de Crivit) of voor de duurste (de Ultimate Pro 2i)? Of juist iets er tussenin (de Senz Sports R5000).

Het voordeel van een roeitrainer met luchtweerstand is dat deze een wat betere roei beleving geeft dan die met een magnetische weerstand. Dat komt omdat hoe meer kracht je zet, hoe meer weerstand je ervaart. Dus misschien beter geschikt voor ouderen die wel gewend zijn te sporten. Nadeel is dat deze luchtweerstand wel wat meer geluid maakt.

Beste roeitrainer met waterweerstand

Veel mensen vinden het indoor roeien op een roeitrainer met waterweerstand het meest prettig. Dat komt door een aantal eigenschappen die horen bij dit type roeimachines.
We noemen de ultieme roei beleving door de natuurlijke weerstand en het erbij behorende rustgevende geluid van het klotsende water. Tel daarbij op dat de meeste roeitrainers met waterweerstand in hout zijn uitgevoerd en een doorzichtige watertank hebben dan misstaat dit type roeiapparaat niet in je huiskamer.

Nadeel is wel dat waterroeiers in het hogere prijs segment vallen. Een hele voordelige roeitrainer met waterweerstand is de Senz Sports R6000. Wil je een ergometer waar je intensief op kunt trainen dan is de WaterRower Performance willicht de juiste keuze.
Over het algemeen is de zithoogte van een waterroeier best groot, dat maakt dat senioren makkelijk op en af kunnen stappen

Wat is oud?

Oud is een relatief begrip, kinderen vinden mensen van 30 al oud en wanneer je 60 bent kijk je hier weer heel anders tegen aan. Een bekende uitdrukking is ‘Je bent zo oud als je jezelf voelt’. Ook dat verschilt voor iedereen.
De gemiddelde leeftijd van de mens stijgt, dus dat er een verschuiving optreed van het begrip ‘oud’ dat is zeker.
Ook in het benoemen van mensen op hogere leeftijd worden steeds andere woorden gehanteerd, zo kennen we de termen: ouderen, senioren en masters. Zelf vind ik de term ‘masters’ heel mooi. Deze term wordt bijvoorbeeld gebruikt bij leeftijdscategorieĂ«n in de triathlon. Je bent wel ouder, gaat misschien minder snel maar je bent ‘master’ en hebt de wijsheid en ervaring om toch te blijven presteren op jouw niveau. Het woord ‘master’ klinkt respectvol en ‘oudere’ is toch wat negatiever.

banner

Kies jouw budget voor een roeimachineWij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons Advertentiebeleid.


Henk

Op Roeitrainer365.nl geven wij veel informatie over roeitrainers. Wij vinden dat een roeitrainer het beste fitness toestel is waarmee je thuis aan je algemene fitheid kunt werken. Deze website wordt bijgehouden door de redactie van Sportmedia365

Plaats een reactie