De Virtufit Row 900 of voluit VirtuFit Foldable Water Resistance Row 900 Roeitrainer is een unieke roeitrainer die gebruik maakt van waterweerstand. Hierdoor geeft de machine het gevoel alsof je echt in een roeiboot over het water vaart. In deze review zal ik mijn ervaringen delen met deze roeitrainer, de voor- en nadelen bespreken, alternatieven noemen en veel gestelde vragen beantwoorden.

Algemene indruk

Ik was onder de indruk van de stevigheid en stabiliteit van de roeitrainer. De zitting is ergonomisch en glijdt soepel over de rails. De voetsteunen vangen de energie van je beweging goed op. De verstelbare pedalen maken de roeitrainer geschikt voor meerdere gebruikers.
De roeitrainer is erg stabiel en kan zware trainingen aan. Een beschermingsmat is aan te bevelen. Deze beschermt jouw vloer maar voorkomt ook het verschuiven van de roeitrainer wanneer je echt ‘los’ gaat in je training.

Wist je dat
De weerstand wijzigen bij roeitrainers met alleen waterweerstand ‘gedoe’ is. Je in de praktijk dit niet vaak zal doen


Je kan 10 verschillende weerstanden gebruiken. Wat ikzelf altijd lastig vind, is dat de weerstand alleen gewijzigd kan worden door de hoeveelheid water in de tank te variëren. Dat is gedoe en doe je niet gedurende een training sessie.
Dat is jammer, want ikzelf gebruik bij mijn warming up en cooling down vaak een wat lichtere weerstand dan tijdens de ‘kern’ van mijn training op de roeitrainer.

Tip
Roei nooit met een te hoge weerstand, hiermee voorkom je blessures.

Virtufit Row 900: Ervaringen bij trainen

De waterweerstand is progressief, wat betekent dat het veel kracht kost om een hoge snelheid te bereiken. Dit geeft veel controle over de intensiteit van de oefening. Roeien op hoge intensiteit is een oefening waarbij je veel kracht gebruikt en spieren in je hele lichaam traint. De monitor geeft veel informatie, zoals tijd, roeislagen, calorieverbranding en hartslag. Ook is de monitor in hoogte verstelbaar.

Alhoewel je de roeitrainer niet met apps kan gebruiken zijn er voldoende trainingsmogelijkheden. Toch hebben we hier wel een kritische kanttekening bij. Maar eerst beschrijf ik de mogelijkheden:

In de manual mode kan je kiezen voor de ‘gewoon starten met roeien’ optie en de computer houdt bij hoe ver/hoe lang je roeit en je kan onderweg relevante trainingswaarden zoal b.v. snelheid en hartslag aflezen.
Een andere optie is dat je kiest voor een tijd of afstand die je van te voren in kunt voeren. Vervolgens telt de computer af tot je het door jou ingestelde doel hebt bereikt.

Volgens de leverancier zijn er 15 verschillende race programma’s beschikbaar om jouw trainingen uitdagend te houden. Dit vereist wat nuancering. Je kan over 2 afstanden (500/1000 meter) racen tegen een fictieve tegenstander die een door jou ingestelde snelheid roeit. Je hebt daarvoor 15 verschillende standaard snelheden. Dus 2×15=30 mogelijkheden. Dat lijkt best veel echter….

De mogelijkheden variëren van 8 min – 1 min/500 meter in stapjes van 30 seconden. Effectief heb je echter veel minder mogelijkheden. 8 min/500 meter is echt heel langzaam en 1 min/500 meter ligt onder het wereld record, dat ga je dus nooit winnen hahaha.
Stel je roeit de 500 meter zo rond de 2 minuten. Je kan dan kiezen dat jouw tegenstander 2:30, 2:00 of 1:30 minuut roeit. Die stappen zijn veel te groot! 30 seconden op een 500 meter is een enorme stap.

Virtufit Water Resistance Row 900 review - display en race modus

Overigens is het idee heel leuk, je kan op je scherm zien of je voor of achter ligt op jouw fictieve tegenstander. Wat dan weer jammer is dat de computer stopt als de winnaar de finish heeft bereikt. Wint de computer dan kom je dus niet jouw eindtijd te weten, dat is jammer want je wil natuurlijk wel weten wat jouw resultaat is.

Ervaringen van andere gebruikers

Er zijn verschillende reviews te vinden van gebruikers van de VirtuFit Row 900 roeitrainer. Over het algemeen zijn de ervaringen positief. Gebruikers waarderen de progressieve waterweerstand die de machine biedt, omdat dit een realistisch roeigevoel geeft en een intensievere workout mogelijk maakt. Ook wordt de opklapbare functie en de transportwielen als een groot pluspunt genoemd, omdat de roeitrainer hierdoor gemakkelijk op te bergen is als hij niet gebruikt wordt.

Veel gebruikers zijn tevreden met de monitor die op de roeitrainer zit, omdat deze veel informatie geeft over de training zoals tijd, roeislagen, calorieverbranding en hartslag. De verstelbare pedalen en de 15 race programma’s worden ook genoemd als pluspunt, omdat deze de roeitrainer geschikt maken voor meerdere gebruikers en de trainingen uitdagend houden.

Er zijn ook gebruikers die aangeven dat de roeitrainer wat ruimte inneemt en dat de zitting niet altijd even comfortabel is voor langere trainingen. Dit zijn echter wel minderheid ervaringen en de meerderheid is tevreden over deze machine.

De roeitrainer is in 2022 3x uitgeroepen als ‘Best reviewed’ bij Kieskeurig.

Het is belangrijk op te merken dat de ervaringen van gebruikers kunnen variëren en dat wat voor de ene persoon werkt, niet voor de ander hoeft te werken. Het is daarom aan te raden om voordat je een aankoop doet, te kijken naar verschillende reviews en je eigen specifieke wensen en eisen in overweging te nemen.

Virtufit Row 900 – Montage en onderhoud

De Virtufit Row 900 is redelijk eenvoudig in elkaar te zetten. Wil je precies weten welke stappen je moet nemen bekijk dan de Virtufit Row 900 handleiding.
Extra aandacht vraagt (het onderhoud) van de watertank. Let op dat je deze NOOIT met chloor vult, dan vervalt de garantie. Gebruik waterzuiveringstabletten (iedere 6 maanden) om het water helder te houden. Er wordt standaard 1 zuiveringstablet meegeleverd, dus bestel er gelijk wat meer bij.

Virtufit Row 900 voor- en nadelen

Een groot voordeel van deze roeitrainer is de variabele waterweerstand. Hierdoor kun je een veel hogere intensiteit bereiken dan met andere roeitrainers. Ook de opklapbare functie en de transportwielen zijn handige extra’s.
Een nadeel kan zijn dat deze roeitrainer wat ruimte inneemt, omdat hij niet klein opgeborgen kan worden. Ook heeft een roeitrainer met waterweerstand wat meer onderhoud nodig.

Over Virtufit

VirtuFit is een fabrikant van fitnessapparatuur die zich richt op het ontwikkelen van innovatieve producten voor thuisgebruik. Het bedrijf is gevestigd in Nederland en streeft ernaar om kwalitatief hoogstaande producten te produceren die gemakkelijk te gebruiken zijn en een efficiënte workout bieden. Het assortiment van VirtuFit bestaat voornamelijk uit roeitrainers, crosstrainers, loopbanden en hometrainers. Het bedrijf heeft een goede reputatie opgebouwd in de markt vanwege de kwaliteit van hun producten en de goede klantenservice die zij bieden.

Alternatieven voor de Virtufit Water Resistance Row 900

Er zijn alternatieven beschikbaar zoals roeitrainers met magnetische weerstand of luchtweerstand. Het voordeel van magnetische weerstand is dat deze roeitrainer veel stiller zijn maar een minder realistische roei ervaring geven.
We noemen de Vitrufit Semi Pro Ergometer roeitrainer als alternatief. Deze is stiller, biedt meer trainingsmogelijkheden en heeft ongeveer dezelfde belastbaarheid en prijs. Het enige nadeel is dus de niet progressieve weerstand, maar daar tegenover staat dat de Semi Pro ook minder onderhoud vergt.

Veelgestelde vragen

Kan de waterweerstand aangepast worden?

Ja, er zijn 10 weerstand niveaus beschikbaar. Het veranderen van de weerstand doe je door de tank te vullen met meer of minder water.

Is de roeitrainer geschikt voor meerdere gebruikers?

Ja, de verstelbare pedalen maken de roeitrainer geschikt voor meerdere gebruikers. Ook de variabel weerstand zorgt hiervoor. Maar ligt het niveau (de kracht) van de verschillende gebruiker te ver uit elkaar kies je misschien liever een roeitrainer waarbij het wijzigen van de weerstand eenvoudiger is.

Is de roeitrainer opklapbaar?

Ja, de roeitrainer is inklapbaar en heeft transportwielen.

Deze Virtufit Row 900 roeitrainer is een fijne roeimachine met progressieve waterweerstand. Met veel trainingsmogelijkheden en ook geschikt voor het zwaardere werk.

+ waterweerstand met 10 weerstand niveaus
+ 15 race programma’s
+ solide
+ lichaamsgewicht tot 155 kg
+ opklapbaar
– geen hartslagband mee geleverd

banner

Kies jouw budget voor een roeimachine