Fitness roeien – roeitrainer challenge

Fitness roeien - roeitrainer challenge

🙋 Actuele aanbiedingen: Bekijk nu de actuele roeitrainer aanbiedingen


Heb je een roeitrainer thuis? Wil je fitness roeien? Dan is het mogelijk om jezelf op verschillende manieren uit te dagen. Als beginner is het natuurlijk goed om de juiste houding aan te leren en een schema voor beginners te volgen. Dat kan jouw eerste uitdaging zijn.

Ben je wat meer gevorderd, dan is het leuk om nieuwe uitdagingen te zoeken. Je kan op meerdere manieren een roeitrainer challenge met jezelf aan gaan. Wij geven wat voorbeelden ter inspiratie, zoek iets uit wat bij jou past. Weet dat jouw lichaam went aan trainingen die je vaak herhaalt, gelukkig maar. Maar wil je jouw lichaam nieuwe prikkels geven dan zul je ook jouw trainingen/workouts met regelmaat moeten aanpassen. Voordeel hiervan is dat jouw workouts hierdoor leuker worden en je het lang vol kunt blijven houden.

Fitness roeien – mijn ervaringen

Toen ik de pensioengerechtigde leeftijd bereikte heb ik een Concept2 roeitrainer aangeschaft. Trigger was dat door de corona crisis de zwembaden dicht waren, waardoor ik in plaats van de zwemtrainingen naar een ander alternatief om moest zien. In het verleden had ik wel eens bij een sportschool op een roeitrainer gezeten, wat ik erg leuk vond. Lees ook mijn review over de Concept2, zodat je erachter kunt komen wat de voordelen van een Concept2 zijn.

In het begin heb ik mijzelf toegelegd om de juiste houding en techniek aan te leren en een door mijzelf opgezet beginners schema gevolgd. Al snel heb ik dat schema voor mijzelf al een beetje aangepast door wat meer interval training in te bouwen. Als triathleet was ik al gewend interval trainingen te doen en schema’s op een doel af te stemmen.

Concept2 biedt een logboek en ranking lijsten. Dat is één van de grote voordelen van een Concept2 roeitrainer. Wat je nog meer kunt vinden is voorbeelden van Workout Of the Day (WOD) en challenges. Dat werkt, voor mij in ieder geval, enorm inspirerend.

Roeitrainer Challenge – voorbeelden

Een roeitrainer challenge kan bestaan uit verschillende doelen, we geven een aantal voorbeelden:

  • Roei 2 weken lang iedere dag 5 kilometer
  • Probeer zoveel mogelijk kilometers in een maand te roeien
  • Roei

Fitness roeien – gebruik WOD voorbeelden

Je kan een WOD kiezen en deze uitvoeren, je kan ook meerder verschillende WOD’s inbouwen in een schema.

Alhoewel het lastig is om voor een ander te bepalen wat een goed schema is, geef ik hier een voorbeeld hoe een roeitrainer schema er uit kan zien. Uitgangspunt is 3 kwaliteits trainingen in een week. Doe dit gedurende 3 weken.
1e Dag – WOD kort
3e Dag – WOD kort
5e Dag – WOD middel
Altijd een warmin up en cooling down doen (5 à 10 minuten rustig roeien)
Optioneel Dag 2, 4 en 6 gedurende 15 à 25 minuten rustig roeien (=hersteltraining)
Dag 7 rust

Ranking lijsten – zie hoe je presteert

Ranking lijsten zijn de ultieme uitdaging om te zien hoe je presteert ten opzichten van anderen. Op de log.concept2 site kun je vinden wat voor tijden andere mensen over de hele wereld presteren op verschillende afstanden.
Ben je een beetje competitief ingesteld dan wil je natuurlijk weten hoe jouw prestatie zich verhoud tot die van anderen. Ben je er wel van bewust dat niet iedereen eerste kan staan op die lijst. Of je nu onderaan of bovenaan staat, het blijft natuurlijk leuk om jouw beste prestatie weer een (beetje) te verbeteren.

Presteer je bovengemiddeld goed, kijk dan ook eens of het meedoen aan wedstrijden zoals bijvoorbeeld het NKIR = NK indoor roeien iets voor jou is.

Veel gestelde vragen

Hoe roeitrainer gebruiken?

Daag jezelf uit, maar denk aan een verstandige opbouw en de juiste houding. Kies een schema of een challenge die bij jouw mate van getraindheid past.

Hoeveel km roeien?

Afhankelijk van hoe getraind je bent, kan het aantal km wat je roeit tijdens een workout verschillen. Ook moet de afstand passen bij jouw doel en intensiteit. Wissel ‘kwaliteitstrainingen’ af met hersteltrainingen. Een kwaliteitstraining is vaak wat langer en/of intensiever. Een hersteltraining is wat korter en met een lage intensiteit.

banner

Kies jouw budget voor een roeimachine