Roeitrainer WOD – Workout of the day – Waar moet je op letten?

Roeitrainer WOD - Workout Of the Day

🙋 Actuele aanbiedingen: Bekijk nu de actuele roeitrainer aanbiedingen


Als je een roeitrainer gebruiken gaat, is een roeitrainer WOD een leuke manier om een roeitrainer workout te doen. Maar wat is een WOD nu en waarop moet je letten als je een WOD gaat doen? Wij gaan het uitleggen.
Een WOD staat voor workout of the day. In met name Crossfit wordt deze manier van trainen veel gebruikt. Het idee is dat je iedere dag een andere training doet, waarbij je telkens verschillende spiergroepen aanspreekt en de intensiteit wisselt.

Bij het indoor roeien is het idee dat je iedere workout verschillende spiergroepen aanspreekt niet van toepassing, wel wordt er ‘gespeeld’ met verschillende intensiteiten.

Tips samengevat
– Zorg voor goede warming up en cooling down
– Kies een WOD de kwa duur bij past bij hoe getraind je bent
– De intensiteit bepaal je zelf, maak het niet te gek!
– Wissel een WOD af met een herstel training

Roeitrainer WOD – good practice

Waar moet je nu op letten als je een WOD gaat doen. Een WOD is eigenlijk niets meer of minder dan een interval training. Interval training is een effectieve manier van trainen om beter te worden. Doe je alleen maar duurtrainingen op dezelfde intensiteit, dan zul je op een zeker moment conditioneel je ‘plafond’ bereiken. Je lichaam heeft dan andere prikkels nodig om beter te worden.

Uitgangspunten zijn dat je een goede houding op de roeitrainer hebt en minimaal een half uur rustig in één tempo kunt roeien. Kan je dat (nog) niet doe dan eerst inspiratie op door ons beginners schema te volgen.

Zoek een WOD uit die past bij hoe getraind jij bent. Denk dan met name aan de duur van de totale workout. Verderop in dit artikel vind je een link waar je workouts of the day kunt vinden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen korte (max 30 min), middellange (45 min) en lange workouts (60 min of langer). Kies een duur die je aan kan.

Doe altijd een goede warming up voor de WOD en een cooling down na een WOD. Warming up en cooling down kunnen bestaan uit 10 minuten rustig roeien en het doen van wat rekoefeningen.

De intensiteit tijdens de intervallen kan je natuurlijk zelf bepalen. Maak het in het begin niet te gek, beter in het begin iets minder intensief, door te doen leer je vanzelf welke intensiteit je aan kunt.

Omdat een WOD een kwaliteitstraining is en je steeds dezelfde spiergroepen traint, adviseren wij niet iedere dag een WOD te doen. Wissel een kwaliteitstraining af met een hersteltraining. Op deze manier geef je je spieren de tijd om te herstellen. Door een hersteltraining op lage intensiteit te doen bervorder je zelfs het herstel omdat je spieren goed doorbloed worden en afvalstoffen sneller afgevoerd worden.

Roeitrainer WOD – voorbeelden en inspiratie

Je kan natuurlijk zelf een WOD bedenken, maar je kan je ook laten inspireren door wat er op het internet te vinden is. Eén van de betere sites waarop WOD’s te vinden zijn is de site van Concept2.

Beschik je zelf over een Concept2 dan staat daar zelfs de volgorde van de knoppen bij die je in je PM monitor moet invoeren om de workout in te programmeren. Heb je een andere roeitrainer dan zal je dat zelf in moeten voeren als de roeitrainer deze mogelijkheid biedt.
Spreekt de WOD je niet aan dan kan je ook een alternatieve workout selecteren.

Bekijk de WOD’s van Concept2.

banner

Kies jouw budget voor een roeimachine