Roeitrainer of crosstrainer – Fitness apparatuur voor thuis

roeitrainer of crosstrainer

🙋 Actuele aanbiedingen: Bekijk nu de actuele roeitrainer aanbiedingen


Wil je fitnessapparatuur voor thuis kopen en twijfel je tussen een roeitrainer of crosstrainer? Lees dan nu welke verschillen er zijn tussen een roeitrainer en een crosstrainer. Realiseer je dat je nu op een site zit die over roeitrainers gaat, wij hebben onze voorkeur. We zullen echter proberen het vergelijk roeitrainer vs crosstrainer zo objectief als mogelijk is te doen 😉
Ook als je twijfelt tussen roeitrainer of hometrainer of tussen een roeimachine of crosstrainer raden we ja aan verder te lezen.

Roeitrainer of crosstrainer – de verschillen

De verschillen tussen een roeitrainer of crosstrainer zijn eigenlijk best duidelijk. Vergelijk roeien en lopen en dan heb je het grootste verschil al te pakken. Er zijn ook overeenkomsten, daarover later meer.
We gaan eerst wat dieper in op de verschillen. Doordat de roeibeweging een heel andere beweging is dan een loopbeweging is het eerste wat opvalt dat het ontwerp van een roeitrainer er heel anders uit ziet dan een crosstrainer. Een roeitrainer is behoorlijk lang en neemt dus in gebruik vrij veel ruimte in beslag. Gelukkig zijn de meeste roeitrainers opvouwbaar, inklapbaar of deelbaar zodat ze niet zoveel ruimte in nemen wanneer ze niet gebruikt worden

Qua beweging is het roeien wat complexer. Het is dan ook niet iets wat je dagelijks doet. In het begin zul je aandacht moeten besteden aan een juiste houding en beweging. Het echter iets wat goed door iedereen aan te leren is en bovendien is het goed voor je lichaam om eens totaal iets anders te doen dan je in het dagelijks leven sowieso al doet.

Je spiergebruik en de intensiteit daarvan is anders op een roeitrainer dan op een crosstrainer. Gebruik je op een crosstrainer met name je beenspieren en in veel minder mate je overige spieren, op een roeitrainer gebruik je zowel je beenspieren, rompspieren en bovenlichaam intensief. Dat is ook de reden dat je op een roeitrainer veel meer calorieën verbrand dan dat je calorieën op de crosstrainer verbrand.

Er bestaan indoor roeiwedstrijden, er bestaan geen wedstrijden voor crosstrainers. Overigens is er één roeitrainer die met kop en schouders de beste roeitrainer is namelijk de Concept2. Overweeg je competitief te roeien, maar ook als je dat niet doet is een Concept2 kopen de juiste keuze.
Bij crosstrainers er niet duidelijk één crosstrainer die duidelijk de beste is.

De verschillen samengevat

 • neemt veel ruimte tijdens workout
 • veel spiergroepen worden serieus belast
 • intensiever, meer caloriegebruik
 • juiste houding is belangrijk (blessures)
 • indoorwedstrijden mogelijk
 • Concept2 is de allerbeste roeitrainer
 • neemt minder ruimte tijdens workout
 • beenspieren worden het meest belast
 • wat minder intensief, lage caloriegebruik
 • houding is automatisch goed
 • geen wedstrijden
 • geen duidelijke ‘koploper’

Roeitrainer vs crosstrainer – de overeenkomsten

Buiten dat er verschillen zijn, zijn er ook overeenkomsten. De belangrijkste overeenkomst is natuurlijk dat je meer gaat bewegen en dat is natuurlijk de bedoeling van een fitnessapparaat. Beide apparaten zijn met name geschikt voor cardio trainingen en de kans op blessures is bij goed gebruik gering omdat er geen schokbelasting op treedt.
Er is heel veel keuze, misschien zelfs wel te veel. In iedere prijsklasse kan je van beide soorten fitness toestellen wel iets vinden. Het is wel belangrijk dat je de kwaliteit fitnesstoestel koopt die bij jouw doelstellingen past.

Samengevat

 • geschikt om thuis te bewegen
 • voornamelijk cardio toestellen
 • weinig blessuregevoelig

Voor wie is een roeitrainer cq crosstrainer geschikt

Waar jouw voorkeur naar uit gaat is natuurlijk jouw eigen keuze.

Met een roeitrainer kan je zelfs tot op wedstrijd niveau sporten en doe je meer een full-body workout dan op de crosstrainer. Ben je meer competitief ingesteld dan lijkt een roeitrainer een logische keuze. Op een roeitrainer kan je helemaal los gaan.

Wil je gewoon lekker bewegen en aan je conditie werken dan zijn beide toestellen geschikt. Met een roeitrainer treed je waarschijnlijk qua bewegen meer buiten je ‘comfort-zone’. Dat maakt het trainen wel leuker en uitdagender.

Ga je voor een crosstrainer, lees dan waar je op moet letten als je een crosstrainer kopen gaat.

Roeimachine of crosstrainer voor lange mensen

Ben je wat langer en/of wat zwaarder? Dan gelden nog steeds de zelfde verschillen en overeenkomsten. Wel is de keuze dan waarschijnlijk wat kleiner en zal je wat dieper in de buidel moeten tasten. Ga je voor een roeitrainer, bekijk dan de roeitrainers voor lange mensen.

Roeien of crosstrainer – Veel gestelde vragen

Wat is beter roeitrainer of crosstrainer?

Met een roeitrainer gebruik je meer spiergroepen intensief en verbrand je meer calorieën. Je zult zelf moeten bepalen welke manier van trainen je leuk vind. Als jij het leuk vind is dat het beste, dan houd je het trainen het langste vol,

Kan ik makkelijker afvallen met roeitrainer of crosstrainer?

Makkelijk afvallen is een utopie. Op zich maakt het niet uit of je een roeitrainer of crosstrainer gebruikt om af te vallen. Het gaat erom dat je meer verbrand dan inneemt. Hoeveel je verbrand heeft alles te maken met de duur en intensiteit van jouw bewegen. Op een roeitrainer verbrand je wel in kortere tijd sneller veel calorieën.

banner

Kies jouw budget voor een roeimachineWij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons Advertentiebeleid.


Henk

Op Roeitrainer365.nl geven wij veel informatie over roeitrainers. Wij vinden dat een roeitrainer het beste fitness toestel is waarmee je thuis aan je algemene fitheid kunt werken. Deze website wordt bijgehouden door de redactie van Sportmedia365

Plaats een reactie